Κυριακή, Μαΐου 04, 2008

Γιορτασμός Πρωτομαγιάς (Πριν, 4/5/08)

Χωρίς… εργάτες η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, επιτυχημένη η συγκέντρωση και διαδήλωση της Πρωτοβουλίας για ταξικό γιορτασμό


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Σημείο καμπής για το χρεοκοπημένο συνδικαλισμό της υποταγής, της συλλογικής σύμβασης της πείνας και της απόλυτης απόσπασης από τα εργατικά συμφέροντα υπήρξε ο φετινός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. Το Πεδίο του Άρεως γνώρισε φέτος στιγμές που είχε να ζήσει από την εποχή Πολυζωγόπουλου, όταν δεν μαζεύονταν ούτε τριακόσιοι νοματαίοι στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ! Ούτε ένα πανό εργατικού συνδικάτου, ούτε καν η συνδικαλιστική νομενκλατούρα της ΠΑΣΚΕ δεν κατέβηκε.

Εικόνες για κλάματα για την κυρίαρχη συνδικαλιστική γραφειοκρατία αλλά και ώρα σοβαρών αποφάσεων για τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος ήταν αυτές που εκτυλίχθηκαν στην «επίσημη» συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι… «έρημοι κι απρόσωποι» εκπρόσωποι των εργαζομένων, μπροστά στην απουσία ακροατηρίου και στον κίνδυνο να γιουχαϊστούν ακόμα και από όσους τελικά επέλεξαν και αυτή τη φορά να στηρίξουν τη συγκέντρωση των ξεπουλημένων (βλ. δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) προτίμησαν να μην ανέβουν καν στο βάθρο, καθώς θα είχαν την τύχη του… Σόμπολου στην τελευταία πανεργατική απεργία. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο έσχατης ξεφτίλας, να μην πραγματοποιήσουν καν πορεία φοβούμενοι για δήθεν… επεισόδια, αξιοποιώντας το γεγονός ότι στο χώρο απέναντι από το κτίριο της ΓΣΕΕ είχε συγκεντρωθεί κόσμος από διάφορες ομάδες (κυρίως του αντιεξουαστικού χώρου) αλλά και εργατικές συλλογικότητες. Από την άλλη, το γεγονός ότι μέχρι και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πέταξαν κουλούρια στον ομιλητή της ΓΣΕΕ που πανηγύριζε για την επαίσχυντη σύμβαση με τον ΣΕΒ, αντανακλά τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται ακόμα και δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη γραμμή συμπόρευσης με τη ΓΣΕΕ και το μέχρι πρότινος σνομπάρισμα κάθε εργατικής απόπειρας αμφισβήτησης της αστικοποιημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από το χώρο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (βλ. πρόσφατη διαδήλωση καταγγελίας της εθνικής σύμβασης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, από εργατικά σωματεία κ.α.). Όλες αυτές οι εξελίξεις φανερώνουν το μέγεθος της απονομιμοποίησης του καθεστωτικού συνδικαλισμού και της γραμμής ήττας που ακολουθεί στη συνείδηση πλατιών εργατικών τμημάτων.

Η συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία για το ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Ομόνοια είχε σημαντική ανταπόκριση, απρά τη δυσκολία της ημέρας, καθώς αρκετός κόσμος ακόμα συνέχιζε τις διακοπές του. Ομιλίες για το χαρακτήρα της εργατικής Πρωτομαγιάς και το δρόμο ανασυγκρότησης που πρέπει να χαράξει το εργατικό κίνημα έγιναν από τους Α. Δραγανίγο (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών), Τ. Αλεξόπουλο (Αττικό Μετρό), Σπ. Παπακωνσταντίνου (υγεία) και Α. Αδαμόπουλο (ΕΟΜΜΕΧ), ενώ ξεχωριστής σημασίας ήταν η παρέμβαση ενός ένστολου στρατευμένου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων που κατήγγειλαν τη σχεδιαζόμενη καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 από την κυβέρνηση.

Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι, με αξιόλογη παρουσία των νέων και των φοιτητών. Στην κορυφή της διαδήλωσης το πανό της Πρωτοβουλίας για ταξικό γιορτασμό που έγραφε «οι αγώνες στα χέρια των εργαζομένων για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Όχι στον υποταγμένο συνδικαλισμό». Ακολούθησε το πανό της ‘Νέας Βάρδιας’ που κατήγγειλε τη «συλλογική σύμβαση της νέας φτώχειας» και απαιτούσε «1.400 ευρώ βασικό μισθό». Με δικά τους μπλοκ και πανό συμμετείχαν το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΕΕΚ, το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία, το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ, εκπρόσωποι του τουρκικού MLKP, αγωνιστές από την Παλαιστίνη που στο πανό τους έγραφαν «Η επιστροφή είναι δικαίωμα» και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση. Κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, τη λιτότητα και τον αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα, την αλληλεγγύη στην πάλη των λαών και τον εργατικό διεθνισμό, την αντίθεση στην Ευρωσυνθήκη και την ΕΕ, την αντικαπιταλιστική προοπτική και την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, όπου μαζεύτηκαν κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Εμφανές ήταν και στην περίπτωση αυτή η μικρότερη προσέλευση κόσμου σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι συγκεντρωμένοι μέσω της γνωστής διαδρομής πορεύτηκαν στα γραφεία της ΕΕ και κατέληξαν στην αμερικανική πρεσβεία. Ξεχωριστή συγκέντρωση στο Μουσείο πραγματοποίησαν ΣΕΚ και ΑΡΑΣ που πορεύθηκαν με αυτοτελές μπλοκ προς τη Βουλή, ακολουθούμενες σε απόσταση από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φετινός γιορτασμός της 1ης Μάη, για τις δυνάμεις που παλεύουν για ένα νέο εργατικό κίνημα απέδειξε ότι υπάρχουν δυνατότητες για ένα μαζικό ρεύμα εργατικής «ανυπακοής» στον κυρίαρχο συνδικαλισμό και την καθεστωτική πολιτική. Ωστόσο, είναι προφανές ότι απαιτούνται άλλοι «ρυθμοί» παρέμβασης των αγωνιστών, υπέρβασης της αντιφατικότητας και διστακτικότητας που συχνά κυριαρχούν, του κατακερματισμού δυνάμεων και της απουσίας ενός σταθερού μετώπου «πολλών επιπέδων» από εργατικά σωματεία, μέχρι εργατικά σχήματα χώρων δουλειάς και ευρύτερες συλλογικότητες που δρουν συνειδητά και με σχέδιο σε μια άλλη κατεύθυνση στον εργατικό συνδικαλισμό.

ΠΡΙΝ 04/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: