Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2008

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

Στο όνομα της «θωράκισης» από την …διεθνή οικονομική κρίση και τα ελλείμματα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την συγχορδία των ΣΕΒ, ΕΕ, ΟΟΣΑ κλπ, προωθεί άμεσα μια βαθιά, αντιδραστική επίθεση εναντίον των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα θα εξαγγέλλει στη ΔΕΘ για άλλη μια χρονιά την οικονομική και κοινωνική πολιτική της σκληρής λιτότητας και της κοροϊδίας, ενώ προετοιμάζει την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, το μαζικό αποχαρακτηρισμό στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Η κυβέρνηση προκαλεί με την επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, τη στιγμή που οι εργοδότες απολαμβάνουν τεράστιες φοροελαφρύνσεις.

Η κατάργηση του ήδη απαράδεκτα χαμηλού αφορολόγητου ορίου και η επιβολή του νέου κεφαλικού φόρου των 1.050 ευρώ κάθε χρόνο δεν στρέφεται ενάντια στους έχοντες. Θα πλήξει πρώτα απ΄ όλα τους μισθωτούς, που αμείβονται με το απαράδεκτο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών (πολλές φορές κάτω από την συλλογική σύμβαση) και τους αυτοαπασχολούμενους. Ακόμα η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η αύξηση των έμμεσων φόρων γιγαντώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των Ανώνυμων Εταιρειών, ενώ γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, με τη διαγραφή πρόστιμων και προσαυξήσεων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η κυβέρνηση με θράσος κάνει λόγο για «συνεπείς» και «μη συνεπείς», επιχειρεί να «πλασάρει» τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων σαν ...προσπάθεια «φορολογικής ελάφρυνσής» τους. Μόνο που με την πολιτική της, με μέτρα που πήρε η ΝΔ, στο δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για το κεφάλαιο! Από τα επίσημα στοιχεία τεκμηριώνεται ότι οι (τυπικά) μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2004 πλήρωσαν το 36% των φόρων και οι επιχειρήσεις το 44% και τρία χρόνια μετά οι εργαζόμενοι το 50% και οι εργοδότες το 36%, ενώ γιγαντώθηκαν οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι που αποτελούν το 63% της φορολογίας!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών τεχνικών –ιδιαίτερα των μηχανικών -αμείβεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Το καθεστώς αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αντιδραστικών μέτρων στην απασχόληση και στο ασφαλιστικό. Διαιωνίζεται και επεκτείνεται με τις ευλογίες τόσο του κράτους και των εργοδοτών όσο και των ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ. Στο όνομα της (ως τώρα) υποτιθέμενης «ευνοϊκής» φορολογίας ο εργαζόμενος εκβιάζεται να θυσιάσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα και δεν γίνεται επίσημη πρόσληψη του ως μισθωτού. Έτσι η εργοδοσία εισφοροδιαφεύγει, κλέβοντας τεράστια ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία (εργοδοτικές εισφορές σε ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ), ενώ οι εργαζόμενοι διατηρούν όλες τις υποχρεώσεις της μισθωτής σχέσης, χωρίς καμιά προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Για την κυβέρνηση έφτασε πλέον η ώρα να εισπράξει δισεκατομμύρια ευρώ με την επιβολή αυτού του κεφαλικού φόρου, καταργώντας το υποτιθέμενο «ευνοϊκό» καθεστώς. Η απάντηση σε αυτή την επίθεση δεν μπορεί να δοθεί με συντεχνιακές λογικές αλλά με διεκδικήσεις που θα ενοποιούν τους μισθωτούς τεχνικούς και θα αναπτύσσουν την κοινή δράση με το σύνολο των εργαζόμενων, ενάντια στην κυβέρνηση και τους εργοδότες.

· Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας με άμεση κατάργηση της πληρωμής με δελτίο. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

· Αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Άμεση καταγγελίας της κατάπτυστης Σύμβασης Εργασιακής Ειρήνης των ΓΣΕΕ-ΣΕΒ. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. 1400 ευρώ κατώτερος μισθός με 35ωρη απασχόληση. Ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και των περικοπών της ΕΕ.

· Γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.

· Αύξηση (και όχι μείωση μέσω αλλαγής των φορολογικών συντελεστών κλπ) της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Πλατεία Καρύτση 10, 10561,4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: