Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 08, 2008

Μαζικοί εργατικοί αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή επιδρομή

Μαζικοί εργατικοί αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή επιδρομή

Η άνοδος του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ ήταν ένα μήνυμα για την οικονομική φρίκη που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά. Το μήνυμα συμπυκνώνεται στην «επίδειξη αποφασιστικότητας» να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα και με όλα τα μέσα.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη μαζική φοροεπιδρομή ενάντια στους εργαζόμενους, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, τη στιγμή που οι εργοδότες απολαμβάνουν τεράστιες φοροελαφρύνσεις και χάρισμα των χρεών τους. Η κατάργηση του ήδη απαράδεκτα χαμηλού αφορολόγητου ορίου και η επιβολή του νέου κεφαλικού φόρου των 1.050 ευρώ κάθε χρόνο, δεν στρέφεται ενάντια στους έχοντες. Θα πλήξει πρώτα απ΄ όλα τους μισθωτούς, που αμείβονται με το απαράδεκτο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών (πολλές φορές κάτω από την συλλογική σύμβαση), και τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι εξαγγελίες του Αλογοσκούφη για «εξαιρέσεις» των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, (μετά το σάλο που δημιουργήθηκε), αποτελούν δημόσια αποδοχή της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και της καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση προφανώς δεν θα πάρει μέτρα για να επιβάλει τη νομοθεσία, αλλά για να νομιμοποιήσει την ευέλικτη και παράνομη εργασία, την εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας από τα ασφαλιστικά ταμεία, και την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Οι περίφημες «εξαιρέσεις» στις οποίες κατέληξε τελικά η κυβέρνηση (έπειτα από πολλά τραγελαφικά σενάρια) είναι τελικά χωρίς αντίκρισμα και ουσιαστικό αποτέλεσμα για την συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αντίθετα αυτές, νομιμοποιούν την εργοδοτική αυθαιρεσία, που επιμένει να βαφτίζει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους «ελεύθερους επαγγελματίες».

Οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση, αφορούν μόνο σε εργαζόμενους το πολύ μέχρι 30 χρονών και αυτό κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

· Το αφορολόγητο όριο (10.500 ευρώ) διατηρείται - με πλαφόν τις ηλικίες μέχρι 30 χρονών - εφόσον οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν «σύμβαση εργασίας» με έναν και μόνον εργοδότη ή με διαδοχικούς εργοδότες στη διάρκεια ενός έτους. Με αυτή την προϋπόθεση το αφορολόγητο θα ισχύσει 6 χρόνια. Προβλέπεται επίσης η ισχύς του αφορολόγητου για τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της εργασίας για όλους.

· Σε κάθε εργαζόμενο που δουλεύει ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες - μετά από 3 χρόνια από την είσοδο στην εργασία - θα υπολογίζονται φόροι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και ανεξάρτητα από το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

· Για λόγους «φτηνών» εντυπώσεων η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η νέα φορολογική επιδρομή αποτελεί απόδειξη πλήρους χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής. «Τα ταμεία είναι άδεια» όπως διατείνεται η κυβέρνηση πολύ απλά γιατί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν τίποτα. Με την πολιτική της, με μέτρα που πήρε η ΝΔ, στο δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για το κεφάλαιο!

Παράλληλα προετοιμάζεται η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων σε λιμάνια, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ακόμα και το νερό (ξεκινώντας από την ΕΥΑΘ) με την κλασσική θατσερική συνταγή που ξεκινάει από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, για να καταλήξει στη μαύρη προπαγάνδα για τα προνόμια των εργαζόμενων και το μεγάλο κόστος των ΔΕΚΟ για την κοινωνία. Η Υγεία περνά όλο και περισσότερο στα χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις. Ήδη έχουν υπονομευτεί καίρια στον ιδιωτικό τομέα και στις τράπεζες. Η εβδομαδιαία -μέχρι τελικής εξόντωσης- δουλειά των 65 ωρών που επιβάλλει η Ε.Ε., συμβαδίζει με τα σχέδια για την κατάργηση της Κυριακάτικής αργίας.

Εργοστάσια και εταιρείες κλείνουν, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Η μεταφορά τους σε άλλες χώρες επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ελληνικό προϋπολογισμό, τη δική μας φορολογία.

Την εικόνα συμπληρώνει η προώθηση του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά, ο αποχαρακτηρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών, σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των εργατικών ασθενειών αλλά και ατυχημάτων-εγκλημάτων της εργοδοσίας. Το πόρισμα για τα Βαρέα-Ανθυγιεινά είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς, κατηγοριοποιεί τους κλάδους με αυθαίρετα κριτήρια, εξαιρεί χιλιάδες εργαζόμενους, θάβοντας τα δικαιώματα ιδιαίτερα των νέων.

Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα στο κεφάλαιο ότι αποτελεί την πιο φερέγγυα δύναμη για να υλοποιήσει, την πολιτική του εργοδοτών και της ΕΕ. Μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από την απόλυτη υποβάθμιση του εισοδήματος, των όρων ζωής και δικαιωμάτων μας. Το πέρασμα αυτής της πολιτικής γίνεται εφικτό και λόγω της συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ.

ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Εμείς είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, γι΄ αυτό και δεν ζητιανεύουμε. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να ξεκινήσει η νέα περίοδος με κινητοποιήσεις. Είναι ανάγκη να οργανωθούν μαζικοί εργατικοί αγώνες, ενάντια στην αντεργατική επίθεση διαρκείας.

Δεν περιμένουμε τίποτε από τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα έργα τους; Την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων πείνας; Την άρνησή τους να εγγράψουν στη δύναμη τους σωματεία που καλύπτουν εργαζόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών (το σωματείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό...); Την συναίνεσή τους στην εφαρμογή του νόμου Ρέππα, το κλείσιμο άρον-άρον των απεργιών για το Ασφαλιστικό και την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων; Ακόμα, σήμερα που αναδεικνύεται με τόση ένταση το ζήτημα των εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δεν τόλμησαν καν να ζητήσουν την κατάργηση αυτής της αθλιότητας, πόσο μάλλον να οργανώσουν κάποιον αγώνα για αυτό.

Γι αυτό, εμείς, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να προωθήσουμε μάχιμα αιτήματα, να υπερβούμε τον κατακερματισμό, στην κατεύθυνση της ενότητας στον αγώνα, για την ανάπτυξη ενός μεγάλου και ισχυρού μετώπου των εργαζόμενων. Αυτή η υπόθεση ανήκει πρώτα και κύρια στα πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν καθήκον να οργανώσουν την πάλη των εργαζόμενων παίρνοντας πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος αγώνων.

· ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας.

· Αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Άμεση καταγγελίας της κατάπτυστης Σύμβασης Εργασιακής Ειρήνης των ΓΣΕΕ-ΣΕΒ. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις. 1400 ευρώ κατώτερος μισθός και σύνταξη με 35ωρη απασχόληση. Ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και των περικοπών της ΕΕ.

· Γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία φορολόγηση όλων των μορφών του πλούτου και των κερδών των επιχειρήσεων, των τραπεζών, των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

· Άμεση κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, 3518/06 το ΤΣΜΕΔΕ κλπ). Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

· Επέκταση –και όχι κατάργηση– των βαρέων και ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων που το έχουν ανάγκη (νέες επαγγελματικές ασθένειες εργαζόμενων, πχ εργαζόμενων στην πληροφορική, στη βιομηχανία, εργαστηριακοί υπάλληλοι κλπ). Προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.

· Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Σύνταξη ίση με τον καταληκτικό μισθό, στα 30 χρόνια δουλειάς, ή στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 58 για τους άνδρες. Πέντε χρόνια λιγότερο για τα ΒΑΕ.

· Ακύρωση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης κοινωφελών επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο/-η να συμμετέχει:

Σε συγκέντρωση ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στη Βουλή (στην είσοδο από Βασ. Σοφίας)

Σε συγκέντρωση απάντηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στα Χαυτεία, την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη στις 7.00 μ.μ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: