Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2009

ΕΞΩ ΟΙ ΦΕΡΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ

(Δείτε και το blog της ανοικτής συνέλευσης των κατοίκων της Αγ.Παρασκευής)

Οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν

Μετά τον Δεκέμβρη σε πολλούς δήμους και συνοικίες της Αθήνας, οι κάτοικοι αντιλαμβανόμενοι την αναποτελεσματικότητα των τωρινών θεσμών σε θέματα που αφορούν άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητά τους κι απογοητευμένοι από την αντιπροσώπευση, οργανώθηκαν σε ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς..

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών αυτών, όπως εξάλλου και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, είναι αισθητή η έλλειψη ελεύθερων-δημόσιων χώρων, στους οποίους οι κάτοικοι θα μπορούν να έρχονται σε επαφή ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις, συναποφασίζοντας για τη ζωή και το μέλλον τους. Αυτή η απουσία δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά αποτελεί απόρροια μιας λογικής που θέλει το άτομο απομονωμένο, εγκλωβισμένο στην ιδιωτική σφαίρα και ανήμπορο να διαχειριστεί θέματα που δεν αφορούν την απλή επιβίωση του.

Ο δήμος της Αγίας Παρασκευής δεν εξαιρείται φυσικά απ’ αυτό τον κανόνα, με τη διαφορά ότι διαθέτει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά λόγω της ιδιότητας του «εύπορου προαστίου». Ο πλούτος αυτός εκφράζεται σ’ αυτό που εμείς βιώνουμε σαν συνωστισμό από χώρους διασκέδασης. Χώρους που δε προσφέρουν τίποτα στους κατοίκους, εκτός από την αίσθηση της επίπλαστης χλιδής και της ευημερίας του προαστίου τους, η φτηνή αισθητική των οποίων δε θα μπορούσε παρά να είναι εναρμονισμένη με τον πρότυπο, αποδεκτό, κυρίαρχο και τελικά επιβεβλημένο τρόπο που πρέπει να διασκεδάζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Το αποκορύφωμα αυτής της λογικής παρατηρούμε στο Ferrari club «Da Vinci» που δημιουργήθηκε στη θέση ενός χώρου που ήταν ουσιαστικά προορισμένος για τους κατοίκους. Μια ακόμη απόδειξη της ευκολίας με την οποία παρακάμπτονται οι νόμιμες διαδικασίες εκεί που υπάρχουν χρήματα για να τις αντικαταστήσουν.

Mε αφορμή λοιπόν την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων και την δίκη της 16/2 η οποία θα έκρινε το μέλλον του κτήματος Σιστοβάρη καλέστηκε στις 15/2 ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Παρασκευής. Η έλευση κι η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, δεδομένης της μοναδικότητας του εγχειρήματος και σαφώς πιο πολυπληθής από ανάλογες παραταξιακές συγκεντρώσεις και συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην συνέλευση υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το κτήμα Σιστοβάρη, άλλους χώρους του δήμου που κινδυνεύουν ν’ αλλοιωθούν με τον ίδιο τρόπο και συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν τη ζωή των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, μέσα σε κλίμα θετικό και δημιουργικό. Την συνέλευση ακολούθησε αυθόρμητη και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας έως το Da Vinci. η οποία κατάφερε να ταρακουνήσει το «προσωπικό ασφαλείας» και τον ιδιοκτήτη. Ακολούθησε στις 17/2 παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είχε αποφασιστεί από τη συνέλευση, με 2 σαφή αιτήματα:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Da Vinci & ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

  • Και κάτι το αυτονόητο: ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ για ελεύθερη χρήση από παιχνίδι, ψυχαγωγία και καλλιτεχνική δημιουργία μέχρι ζωντανές διαδικασίες διαλόγου και συνελεύσεων των κατοίκων γύρω από σοβαρά θέματα που αφορούν τη ζωή τους.

Παρόλο τον δυναμισμό που είχε η παρέμβαση, οι δημοτικοί σύμβουλοι των περισσοτέρων παρατάξεων προσπάθησαν να υπονομεύσουν την κίνησή μας, να μας αποπροσανατολίσουν με αλληλοκατηγορίες, ή να κάνουν πατερναλιστικές αγορεύσεις, κενές νοημάτων. Απλοί πολίτες πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες αναγκαστήκαμε να υπομείνουμε για αρκετές ώρες αυτή τη μοναδική επίδειξη «δημοκρατίας», παίρνοντας για αντάλλαγμα την αδυναμία τους να παρέμβουν νομικά, ώστε να μας αποδοθεί το κτήμα που δικαιωματικά μας ανήκει και την δυσκολία εύρεσης ενός ελεύθερου χώρου, που θα μπορούμε όλοι οι κάτοικοι να συνευρισκόμαστε.

Η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 22/2, εκτός της ενημέρωσης για την παρέμβαση, αποφάσισε την σταθεροποίηση της διαδικασίας των συνελεύσεων και το άνοιγμα προς ένα ευρύτερο πεδίο θεμάτων, είτε αυτό αφόρα άλλους διεκδικούμενους δημοσίους χώρους (βίλλα Ιόλα), είτε περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως αυτό του Υμηττού.

Έτσι η τρίτη ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό, αφού μας αρνήθηκαν το 1ο Δημοτικό όπως είχαμε ζητήσει επιτακτικά στο δημοτικό συμβούλιο με διάφορες προφάσεις οι οποίες δείχνουν πως θέλουν ν’ αποφύγουν κάθε πιθανή μας συσχέτιση με τον τόπο του εγκλήματος. Εκεί λοιπόν, αποφασίσαμε και να εντείνουμε τις δράσεις μας γύρω από το σύμβολο της καταπάτησης των ελεύθερων χώρων και της εμπορευματοποίησής τους, αλλά και να συνεχίσουμε αποφασιστικά, δυναμικά και μαζικά να ασχολούμαστε με τον Υμμητό – που η κεντρική εξουσία ετοιμάζεται για νέο φαγοπότι- αλλά και το πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη, τη βίλα Ιόλα, το κτήμα Ασημακοπούλου κ.ά.

Επιλεγούμε να μην κλεινόμαστε στα σπίτια μας, τυφλοί στα όσα συμβαίνουν γύρω μας, να αποφασίζουμε οι ίδιοι για την ποιότητα της ζωής μας και να κάνουμε τις Ανοιχτές Συνελεύσεις χώρους ουσιαστικής επικοινωνίας και προώθησης δράσεων. Είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε από εδώ και στο εξής κανέναν ν’ αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς κι ενάντια σε μας!!!

Καλούμε σε πορεία διαμαρτυρίας για την αυθαιρεσία του DaVinci Ferrari club κι αντίστασης στα σχέδιά τους για εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης, το Σάββατο 14/2 με αφετηρία την πλατεία Αγίου Ιωάννη (πάνω πλατεία) στις 12:00.

.

Το κτήμα Σιστοβάρη ανήκει στο λαό… πάρτε τις Ferrari σας και φύγετε από ‘δω!!!

  • ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ


Ανοικτή Συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια: