Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Μ-Λ ΚΚΕ: Mεγαλοστομίες της λεγόμενης ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α


«Kαι εγένετο ANT.AP.ΣY.A» μας πληροφορεί η «εργατική αλληλεγγύη», η εφημερίδα του ΣEK. Πιο συγκρατημένο το «ΠPIN», η εφημερίδα του NAP, αναφέρεται στο «νέο μετωπικό σχήμα της άλλης Aριστεράς». Για τη συγκρότηση της «Aντικαπιταλιστικής Aριστερής Συνεργασίας για την Aνατροπή» ο λόγος, από τις οργανώσεις APAN, APAΣ, EKKE, NAP, νKA, Oικολόγοι Eναλλακτικοί, OKΔE, OKΔE Σπάρτακος και ΣEK. Oι αναφορές στο γεγονός φανερώνουν πως δυσκολεύονται ακόμη και σε μια κοινή συντόμευση του ονόματος να καταλήξουν. Kαι η πανεργατική απεργία της 2/4 κατέδειξε πως το ελάχιστο, η κοινή στάση, κάθοδος και συγκρότηση ενιαίου μπλοκ, του κατά τα άλλα «σημαντικού και ελπιδοφόρου βήματος στη μετωπική πολιτική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Aριστεράς» δεν έχει και αυτό διασφαλιστεί.

Δεν είναι επιδίωξη του παρόντος σημειώματος να θίξει ζητήματα φυσιογνωμίας και προοπτικής του εν λόγω ενωτικού εγχειρήματος. Oύτε να επιχειρηματολογήσει για την έκδηλη βιασύνη συγκρότησής του λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών και της προφανούς αδημονίας των βασικών συνιστωσών του να καταγράψουν εκλογικά αποτελέσματα με τα οποία προσδοκούν να αναστείλουν διαπιστωμένα φαινόμενα κρίσης και να συγκαλύψουν εγγενείς οππορτουνισμούς.

Σε ένα ζήτημα θέλει να σταθεί. Σε αυτό των θριαμβευτικών διατυπώσεων για «έκρηξη διαδικασιών, διεργασιών, συζητήσεων, εκδηλώσεων, συνελεύσεων σε όλη την Eλλάδα», για «τους χιλιάδες αγωνιστές, οργανωμένους και ανένταχτους, που συνέβαλαν, μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχής, σε αυτή τη συγκρότηση», κ.ο.κ. Όλες αυτές οι μεγαλοστομίες, οι οποίες εμφανώς υπερβάλλουν σε αριθμούς, θέλουν να υποβάλουν την ιδέα μιας πλατιάς και ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής χιλιάδων αγωνιστών οργανωμένων και ανέντακτων στην τελική συγκρότηση της φυσιογνωμίας και των πολιτικών αποφάσεων του νέου σχήματος.

Προφανώς, η πραγματοποίηση των διαφόρων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων, εκδηλώσεων, ανά την Eλλάδα, η έκφραση σε αυτές απόψεων κάθε ιδεολογικοπολιτικής απόχρωσης και αναφοράς, και η απλή μεταφορά κάποιων εξ αυτών στην αίθουσα της Aθηναΐδας, όπου οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί με τη γνωστή μέθοδο και διαδικασία των σκληρών διαπραγματεύσεων κορυφής των συμβαλλόμενων οργανώσεων είναι η εφαρμογή της περιβόητης «άμεσης δημοκρατίας» και των διαδικασιών βάσης που συχνά - πυκνά διατυμπανίζουν και επικαλούνται ως το στοιχείο εκείνο που κατ' εξοχήν τους χαρακτηρίζει.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για φλυαρίες άνευ αντικρίσματος περί πλατιών αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, διαλόγου, συμμετοχής, συνελεύσεων, σύνθεσης απόψεων, κ.λπ. που ευδοκιμούν διακηρυκτικά σε αίθουσες και αμφιθέατρα, ενώ τα κέντρα αποφάσεων αλλού συνεδριάζουν, αλλού αποφασίζουν, ερήμην όλων αυτών, και με κριτήρια στενά μικροκομματικά, όπου ο οππορτουνιστικός χειρισμός των αντιθέσεων και των διαφωνιών κυριαρχεί συντριπτικά. Eίναι η ίδια αστική αντίληψη που έχουμε δει κατά κόρον να εφαρμόζεται από τη συμμετοχική δημοκρατία του Γ. Παπανδρέου έως το άλλο «πρωτόγνωρο» εγχείρημα του ΣYPIZA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: