Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009

ΙΝΤΡΑΛΟΤ - ΑΠΕΡΓΙΑ

Η εταιρεία ΙΝΤΡΑΛΟΤ με πρόσχημα την οικονομική κρίση έχει εξαπολύσει ένα κύμα απολύσεων. Είναι τουλάχιστον προκλητικό για μια εταιρεία που το πρώτο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε για άλλη μια χρονιά κέρδη, (74,6 εκατ Μετά φόρων . Όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες. Έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες. Όπως δήλωνε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, “Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της INTRALOT για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η κερδοφορία της εταιρείας κινείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για το σύνολο του 2009...Αυτό μάλιστα επετεύχθη παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση...Αξίζει να σημειωθεί ότι το Β΄ τρίμηνο του 2009 είναι το πρώτο ολοκληρωμένο τρίμηνο, κατά το οποίο εφαρμόζεται το νέο συμβόλαιο του Στοιχήματος στην Τουρκία, καθιστώντας τη σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2008 πιο δύσκολη, δημιουργώντας ωστόσο μία πολύ πιο σταθερή βάση εσόδων για τα επόμενα χρόνια....” (http://www.capital.gr/news.asp?id=803934)

Βέβαια ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος, τα συσσωρευμένα κέρδη προηγούμενων ετών είναι υπεραρκετά για να λειτουργεί η εταιρεία χωρίς καμία μείωση προσωπικού και δίνοντας μεγάλες αυξήσεις. Αντίθετα η εταιρεία παρουσιάζει τη μισθοδοσία των εργαζομένων σαν “δυσβάσταχτο έξοδο”, τη στιγμή μάλιστα, που η κερδοφορία της είναι αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζόμενων, με τις απλήρωτες υπερωρίες, τους εντατικούς ρυθμούς, την ανυπαρξία κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Να οργανώσουμε τον αγώνα μας


Αποφασιστικός παράγοντας για το σταμάτημα των σχεδίων της εργοδοσίας είναι ο συλλογικός αγώνας των ίδιων των εργαζομένων. Οι αγώνες, οι αντιστάσεις που αναπτύσσονται, τα νέα σωματεία που φτιάχτηκαν το τελευταίο διάστημα, δείχνουν πως οι εργαζόμενοι αναζητούν τρόπους να οργανωθούν και να παλέψουν, πως η εργοδοσία δεν είναι πια μόνη. Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων σε συλλογικότητες μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο σε κάθε χώρο εργασίας. Μέσα από τη συλλογική συζήτηση, τη διεκδίκηση, μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Αν μείνουμε μακριά από την ατομική διαπραγμάτευση, αν σταματήσουμε να φεύγουμε ένας ένας αδιαμαρτύρητα, αν αμφισβητήσουμε το δικαίωμα της εταιρείας να διώχνει όσους τόσο καιρό παρήγαγαν τα υπέρογκα κέρδη. Αν διεκδικήσουμε με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις και απεργίες το δικαίωμά μας για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, μπορούμε να κερδίσουμε. Αυτό δείχνει η εμπειρία από μια σειρά από αγώνες του τελευταίου διαστήματος στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών.


Στη Wind, χάρη στις προσπάθειες του επιχειρησιακού σωματείου, οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει συλλογική σύμβαση εργασίας και έχουν αποτρέψει προσπάθειες της εταιρείας για απολύσεις. Με μια σειρά από κινητοποιήσεις και απεργίες που η συμμετοχή άγγιξε το 80%-90% ανάγκασαν τη διοίκηση σε υποχωρήσεις.


Στη Vodafone το νεοσύστατο σωματείο μετά την πρώτη του επιτυχημένη απεργία προσπαθεί να εμποδίσει την προσπάθεια της εταιρείας να πουλήσει ολόκληρα τμήματα, οδηγώντας σε χειρότερες συνθήκες εργασίας τους εργαζόμενους .


Στην Altec, με επίμονο και σκληρό αγώνα που έφτασε στην κατάληψη των κτιρίων της από τους εργαζόμενους, το επιχειρησιακό σωματείο που μόλις είχε συγκροτηθεί πέτυχε τελικά την καταβολή των δεδουλευμένων, παρά την πτώχευση της εταιρίας.


Στη Lannet έχουν γίνει κινητοποιήσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων.


Καμία εταιρεία δεν είναι παντοδύναμη, καμία διοίκηση δεν μπορεί να αντισταθεί απέναντι στον ενωμένο αγώνα τον εργαζόμενων που διεκδικούν δυναμικά και συλλογικά. Οι εργαζόμενοι στην Intralot μπορούμε να οργανώσουμε τoν αγώνα μας.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, μπορεί και θέλει να συμβάλλει στον κοινό αγώνα όλων των εργαζόμενων τεχνικών (οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας) Στην ενιαία κοινή απάντηση των εργαζόμενων στον κλάδο, στην πάλη δικών μας αιτημάτων και των διεκδικήσεων


Ø ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να απαγορευτούν οι απολύσεις

Ø Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο), σαν μέσο τόσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, όσο και για το χτύπημα της ανεργίας.

Ø Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας. Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. 1400€ κατώτερο μισθό


Καλούμε σε Απεργία την Πέμπτη 17 / 12 , με συγκέντρωση 11.00 έξω από το κτήριο του Πολυτεχνείου (Πατησίων) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: