Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2010
"ΝΗΣΙ"-ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
Σήμερα ξεκινάει η προβολή του πολυσυζητημένου σήριαλ του Mega, "Το νησί" που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Victoria Hislop 'The Island' και η δράση του εξελίσσεται στη Σπιναλόγκα την Πλάκα και τη γύρω περιοχή ... Το παραπάνω βίντεο είναι από τη χθεσινοβραδυνή παρουσίαση στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου με το προλόγισμα από τη συγγραφέα - και το βρήκα στο ιστολόγιο του Γ.Μανουσάκη (δεν έχουμε καμιά σχέση ενημερωτικά)
Μια που η καταγωγή μου είναι από αυτά τα μέρη, στη θάλασσα της Πλάκας έμαθα να κάνω μπάνιο κι από πιτσιρικάς του Αγίου Παντελεήμονα (27/7) έβλεπα τους λεπρούς που είχαν περάσει από τη Σπιναλόγκα να έρχονται για προσκήνυμα, να πω μερικά πράγματα...
Πρώτα από όλα είναι μυθιστόρημα βασισμένο μεν σε πραγματικά γεγονότα, αλλά με πολλά στοιχεία γεννήματα της συγγραφικής φαντασίας . Για παράδειγμα η ηρωϊδα (την οποία παίζει η Κ.Λέχου στο σήριαλ - εντελώς άκυρη επιλογή σε σχέση με το σωματότυπο του γυναικείου ντόπιου πληθυσμού ειδικά εκείνη την εποχή) είναι δασκάλα στο σχολείο της Πλάκας ... Μόνο που η Πλάκα ΔΕΝ είχε σχολείο, αφού ήταν απλά ένας οικισμός με ελάχιστους κατοίκους ... Επίνειο του ημιορεινού Βρουχά ήταν από την πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου (ενώ από το Κρητικό υπήρχε το δεύτερο επίνειο ο Μυρωνικήτας) .
Η Πλάκα είχε καλντερίμι, όπως και τα γύρω μονοπάτια μέχρι τη δεκαετία του '70 και του '80 όταν ενέσκυψε ο τουρισμός και ασφαλτοστρώθηκε το χωριό - ή ξηλώθηκαν τα μονοπάτια για να περάσουν οι αγωγοί του νερού τη δεκαετία του '90..
Αναγκαστικά τα συνεργεία έκαναν όπως μπορούσαν τη δουλειά τους, με γυρίσματα και στην Επάνω Ελούντα (που έχει μείνει περισσότερο ανέπαφη) και αλλού..
Αυτό που δε θα φανεί στους τηλεθεατές, είναι η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον που έχει γίνει στην περιοχή - ειδικά μετά το χτίσιμο του ξενοδοχείου Blue Palace κολλητά στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (και το νεκροταφείο του οικισμού της Πλάκας - γεγονός που αντιβαίνει στις νομοθεσίες και τώρα θέλει ο ξενοδόχος να ξηλωθούν οι τάφοι και να πάνε σε άλλη εκκλησία που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια στην άλλη πλευρά του χωριού...)... Ένα ξενοδοχείο εκατοντάδων κλινών, που ξεκινά κολλητά στο πολυβολείο που είχαν οι Γερμανοί & οι Ιταλοί επί Κατοχής, ακριβώς εκεί που τελειώνει ο οικισμός της Πλάκας και αρχίζουν τα όρια της κοινότητας Ελούντας -η παραλία της οποίας φτιάχθηκε με βότσαλα που ξηλώθηκαν από την Αγιά Μαρίνα επί Καποδιστριακής αυτοδιοίκησης- για τον πολύ βολικό λόγο πως η Πλάκα είναι παραδοσιακός οικισμός κι απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίου που να έχει παραπάνω από δυο ορόφους... (ισόγειο & πρώτο).. Στην πάνω φωτό φαίνεται η Πλάκα τραβηγμένη από τουρίστα τον Αύγουστο του 2001 ενώ η επόμενη είναι πιο πρόσφατη..
Κι εδώ μπορεί να δει κανείς και με γυμνό μάτι πως λεηλατήθηκε όλη η παραλία για να φτιαχθεί το ξενοδοχείο (η πισίνα κάνει κρά από μακριά, ενώ το ... τελεφερικ που ανεβάζει τους ένοικους στις σουίτες κάτω από το δρόμο είναι απλά ασχολίαστο).. Στις δυο φωτό φαίνονται (στην κάτω πλευρά, στη μεγάλη παραλία της Πλάκας) τα παραθαλάσσια κτίρια που είχαν χτιστεί επί χούντας για την τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής και τελικά χτίσθηκαν πρόσφατα .. και πλέον έστω και τώρα έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής για όσα γίνονται (δείτε παλιότερο ποστ)
Από τα trailer φαίνεται πως έχει δουλέψει πολύ computer animation για να μη φαίνεται στα πλάνα από Σπιναλόγκα το Blue Palace ... (edit επί του πιεστηρίου... στα credits του σήριαλ, ευχαριστείται το ξενοδοχείο, συνεπώς κάθε άλλος σχολιασμός περιττεύει...)
(και μια δορυφορικη φωτογραφια απο Google Earth, από την εποχή που φτιαχνόταν το ξενοδοχείο.. όλη η κτισμένη έκταση που υπάρχει κάτω από το δρόμο είναι υποτίθεται αναστήλωση του μετοχιού που υπήρχε στην άκρη δεξιά, στην αρχή της παραλίας και τώρα το χρησιμοποιεί ως εστιατόριο..)
Επίσης ενώ χτίστηκε το συγκεκριμένο μεγαλοξενοδοχείο με συγκεκριμένες πολιτικές διασυνδέσεις, φάτσα-κάρτα στη Σπιναλόγκα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απαγορεύει να χτιστεί οτιδήποτε στην κορυφογραμμή από Πλάκα μέχρι τον ακρωτήρι του Άη Γιάννη του αφορεσμένου, επειδή είναι σε οπτική επαφή με το νησί-μνημείο ...
Όσο για το ίδιο το νησί, την τελευταία δεκαετία σίγουρα έχει γίνει προσπάθεια στο θεμα της αναπαλαίωσης-αναστύλωσης των κτιρίων και της προστασίας του μνημείου και φύγαμε από τις εικόνες να γίνεται σκουπιδότοπος το νεκροταφείο της Σπιναλόγκα από τους τουρίστες και να βλέπει κανείς κουτάκια κοκά κόλες στους τάφους μαζί με τα οστά των νεκρών όπως γινόταν μέχρι τέλη της δεκαετίας του '80..
Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά αν η πλοκή ξεκινά το 1939 είναι σίγουρα βολικό καθώς λίγα χρόνια νωρίτερα να το πιάνανε θα έπρεπε να βάλουν και κάνα υδροπλάνο στο σκηνικό, μια που η Ελούντα ήταν τόπος ανεφοδιασμού της UK Imperial Hydroplane Service στις πτήσεις προς Ινδία ...
Δείτε το αφιέρωμα από τους Πρωταγωνιστές του Στ.Θεοδωράκη που εχει ανέβει όλο στο youtube, και βάζω τα link παρακάτω, αλλά πιο πριν το ντοκυμαντέρ του Werner Herzog - Letzte Worte (τελευταία λέξη) του 1968, για την ιστορία ενός μη λεπρού κάτοικου (ο Ρεθυμνιώτης λυράρης Αντώνης Παπαδάκης ή 'καρεκλάς' που επέστρεψε στον τόπο του μαρτυρίου και ζούσε μόνος του στο νησί ..,
αλλά και το 'L'Ordre' του Jean Daniel Pollet (1973) με μουσική Μαρκόπουλου, και τον Ε.Ρεμουντάκη να μιλάει στο φακό..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου