Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
6/4/2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2011 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοποθέτηση Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής- (Α.Χάγιου)
 στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 22/03/2011

1.- Οι συνολικές δαπάνες του προτεινόμενου προϋπολογισμού ανέρχονται, περίπου, στο ήμισυ του προϋπολογισμού του Δήμου Αθηναίων και είναι ανάλογες των δαπανών μεσαίων Δήμων του λεκανοπεδίου και της περιφέρειας. Η δαπάνη ανά κάτοικο της Αττικής δεν υπερβαίνει, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν τα προβλεπόμενα έσοδα- έξοδα, τα 95 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα η Διοίκηση της Περιφέρειας ισχυρίζεται ότι καταθέτει προϋπολογισμό με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και εμφανίζεται αισιόδοξη για τους θεσμούς του Καλλικράτη. Μας λέει δηλαδή ότι με δαπάνη 90- 95 ευρώ ανά κάτοικο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εργαζομένων  που τα κοινωνικά- οικονομικά τους δικαιώματα σφαγιάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική του Μνημονίου της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Που τους αφαιρείται εισόδημα εμμέσως, από την αναπαραγωγή της εργατικής τους δύναμης, με τις μειώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις άλλες κοινωνικές παροχές. Μας λέει ότι θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανέργων που ο αριθμός τους διογκώνεται εκρηκτικά, της νεολαίας που είναι το μεγάλο θύμα  αυτής της πολιτικής , των μισθωτών και συνταξιούχων που απειλούνται με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, υγείας.

2.- Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός εκφράζει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική Μνημονίου –Καλλικράτη και γι αυτό δεν εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες, δεν αναπτύσσει καμιά πολιτική δημόσιου- κοινωνικού χαρακτήρα για την παιδεία, την υγεία, τη διαχείριση των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος.
Αντίθετα υλοποιούνται συγκεκριμένες περικοπές, σε σχέση με τις δαπάνες των 4 Νομαρχιών για κοινωνικές ανάγκες όπως: Για τα « βοηθήματα για  νεφροπαθείς» κατά 50%. Για τη λειτουργία κέντρων διάγνωσης δυσλεξικών παιδιών κατά   38%. Για « επιχορηγήσεις σε λοιπά εκπαιδευτικά  ιδρύματα και φοιτητικές λέσχες» μειώνονται   κατά 36%. Για επιμόρφωση- εκπαίδευση -μετεκπαίδευση κατά 70%. Για κεφαλαιακό εξοπλισμό(Η/Υ, συσκευές θέρμανσης, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό) 19% .Για γραφική υλη, συγγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό κατά  15%. Για  υγειονομικό, φαρμακευτικό  υλικό και υλικά καθαριότητας κατά 55% . Για «αμοιβές εποχικού προσωπικού» κατά  64% χωρίς πρόβλεψη κάλυψης αυτών των αναγκών κ.ο.κ.

3.- Επειδή ακούγονται από την πλειοψηφία κορώνες ‘διαφοροποίησης’ από την κυβερνητική πολιτική και ερωτήσεις για τις ‘προτάσεις’ μας:
Η δική μας πρόταση απευθύνεται στο μαζικό κίνημα και είναι πολιτική σύγκρουσης και ανατροπής  της αντιλαϊκής επίθεσης. Την έχουμε αναλύσει με τοποθετήσεις μας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση του θα έπρεπε:
-           Nα αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που επιβάλλει το Μνημόνιο και να διεκδικήσει, άμεσα, τουλάχιστον τον διπλασιασμό τους. Για να εξασφαλίσει πλήρως τη μισθοδοσία του προσωπικού και να προβλέψει νέες  θέσεις, μόνιμης και σταθερής, εργασίας με προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη αναγκών ιδιαίτερα σε τομείς κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.
-          Να απορρίψει την πολιτική μηδενισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους και να διεκδικήσει ποσά τουλάχιστον ισόποσα με τους διεκδικούμενους ΚΑΠ. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να σχεδιαστεί –υλοποιηθεί πρόγραμμα έργων για κοινωνικές υποδομές, αξιοποίησης δημόσιων χώρων για κοινωνικές ανάγκες, προστασία του περιβάλλοντος, των δασών, του αστικού και περιαστικού πρασίνου.
-          Να καταγγείλει τη δέσμευση των κονδυλίων των Τομεακών και Περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στα έργα τεχνικών υποδομών, περιβάλλοντος κλπ. Να απαιτήσει την αναθεώρηση των προγραμμάτων με προγραμματισμό κονδυλίων για δημόσιου- κοινωνικού χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων, των δημόσιων χώρων, του περιβάλλοντος και για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και αθλητισμό.

4.- Δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση της πλειοψηφίας, η οποία ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική και τον Καλλικράτη που θεσμοθετεί Δήμους και Περιφέρειες ως τοπικό- περιφερειακό κράτος, πλήρως ελεγχόμενο από το κρατικό –πολιτικό σύστημα συνολικά.
Τις θέσεις μας τις προβάλλουμε στο μαζικό κίνημα. Την περίοδο που έρχεται, οι διεκδικητικοί αγώνες εργαζομένων και νεολαίας απέναντι στο νέο αντεργατικό τσουνάμι που προωθεί η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα μαζικοποιηθούν, θα πολιτικοποιηθούν και θα πιέζουν όχι μόνο το κεντρικό κράτος αλλά και τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα εφαρμογής. Στο δρόμο αυτό της μάχης για αξιοπρέπεια, για υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, του δημόσιου και φυσικού πλούτου απέναντι σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος θα δίνουμε σταθερά και το δικό μας ‘παρών’.     
Με το σκεπτικό αυτό καταψηφίσαμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2011.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική Ά. Χάγιος, έκλεισε την τοποθέτησή του ως εξής: «Με αυτές τις σκέψεις, αντιλαμβάνεστε, ότι θα καταψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Δεν κλείνει εδώ το θέμα του προϋπολογισμού, ανοίγει μέσα στην κοινωνία της Αττικής, ανοίγει μέσα στο κίνημα. Εδώ θα είμαστε και θα δούμε πράγματα και θαύματα και με αυτή την έννοια αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε εμείς είναι, ότι θα ασκήσουμε, μέσω του μαζικού κινήματος, τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να σπάσει αυτό το φράγμα της λιτότητας και της ισοπέδωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο προϋπολογισμός συνταυτίζεται με το μνημόνιο, συνταυτίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: