Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟ ...


Αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του ο Παναγιώτης Βήχος
Πέθανε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ο αγωνιστής της Αριστεράς και μουσικός Παναγιώτης Βήχος ύστερα από πολύμηνη μάχη με την ανίατη ασθένεια.

Γεννήθηκε το 1944 στο Ναύπλιο. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση σπούδασε μουσική ενώ από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική.
Για τέσσερις δεκαετίες εργάστηκε σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης παίζοντας πιάνο.   Συνέθεσε μουσική και συνεργάστηκε με γνωστά ονόματα ενώ παράλληλα έδωσε και συναυλίες ως Μαέστρος.  Μεγάλη του στιγμή ήταν η συναυλία στο Παλλάς που παρουσίασε το πιο φιλόδοξο έργο του τη μελοποίηση του «Μεγάλου Ανατολικού» του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Το 1998 ενώ δούλευε σε νυχτερινό κέντρο στη Σαντορίνη ο Παναγιώτης Βήχος αντιλήφθηκε ότι στο ξενοδοχείο του, διέμεναν νεαρές κοπέλες, αρκετές ανήλικες, που εκπορνεύονταν χωρίς την θέλησή τους.  Άρχισε να ερευνά την υπόθεση, πήρε συνεντεύξεις από τα θύματα και απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές. Όπως κατήγγειλε στην αρχές αλλά και στην εφημερίδα Νέα Προοπτική στο κύκλωμα ήταν μπλεγμένοι αστυνομικοί και τοπικοί παράγοντες ενώ η τοπική κοινωνία ήξερε και έκανε τα στραβά μάτια.  Δέχτηκε αρκετές απειλές ενώ το δημοσίευμα στάθηκε αφορμή για να κατηγορηθεί ο ίδιος για συκοφαντική δυσφήμηση.  Πέντε χρόνια μετά την επώνυμη καταγγελία κλιμάκιο της αστυνομίας εισέβαλλε στο σπίτι του στην Αθήνα και κατάσχεσε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του κατηγορώντας τον για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας. Ο Π. Βήχος κατήγγειλε παρακρατικούς μηχανισμούς που δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τα κέρδη που αποκομίζουν από το σύχρονο δουλεμπόριο λευκής σαρκός. Στο πλευρό του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κινήσεις κατά του τράφικινγκ και φεμινιστικές οργανώσεις. Από εκεί ξεκίνησε ένας γολγοθάς για τον μουσικοσυνθέτη που κράτησε 15 χρόνια.
Ο Παναγιώτης Βήχος αθωώθηκε τρεις φορές από το Πλημμελειοδικείο, ενώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι πήγε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε και καταδίκασε την Ελλάδα.
Από νεαρή ηλικία υπήρξε πολύ δραστήριος πολιτικά.  Την περίοδο της δικτατορίας αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Χριστιανική του Νίκου Ψαρουδάκη.  Το 1975 οργανώθηκε στο ΚΚΕ όπου παρέμεινε μέχρι το 1987. Το 1990 συνεργάστηκε στις εκλογές με το ΝΑΡ-Λαϊκή Αντιπολίτευση και στη συνέχεια προσχώρησε στο Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα. Για δύο δεκαετίες ήταν ενεργό μέλος στο ΕΕΚ αρθρογραφώντας παράλληλα στην εφημερίδα Νέα Προοπτική.  Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς .
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έφτιαξε την πολιτική ιστοσελίδα-φόρουμ Πολιτικό Καφενείο, με την οποία συνέδεσε το όνομα του και  στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων χρόνων της ζωής του.
Eκτός του Π.Κ διατηρούσε καμιά δεκαριά μικρότερα ιστολόγια ενώ ήταν ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
«Ομηρικοί» έχουν μείνει οι συνεχείς καβγάδες του με την Σ.Ο και τους χρήστες του Athens indymedia ειδικά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μέσου. O Παναγιώτης Βήχος ήταν εξαιρετικά δραστήριος και δημιουργικός στο διαδίκτυο ενώ αρκετές φορές δεν απέφυγε τις υπερβολές όσον αφορά τις προσπάθειες και τα μέσα προβολής της σελίδας του.
vihos








Το 2009 αποχώρησε από το ΕΕΚ και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ενότητας του συνόλου της κοινωνικής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συμμετείχε στο Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης.  Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του Αλέκου Αλαβάνου. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ανακοίνωσε τη στήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας ωστόσο τον πλουραλιστικό χαρακτήρα του Πολιτικού Καφενείου, το οποίο ήθελε να αποτελεί βήμα όλης της Αριστεράς.  Παρά την επιδείνωση της ασθένειας του συνέχισε να μάχεται για τις ιδέες του με όσες δυνάμεις του απέμειναν  μέχρι το τέλος.  ‘Όπως έλεγε: «Πρώτα θα πεθάνει ο καπιταλισμός και μετά εγώ».   Ο Παναγιώτης Βήχος πέθανε άπορος, ενώ οι φίλοι και η οικογένεια του αναγκάστηκαν να κάνουν δημόσια έκκληση για οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας του.
Η κηδεία του Παναγιώτη Βήχου θα γίνει την Πέμπτη 05/12/2013 στο νεκροταφείο Καλλιθέας στις 2:30.  Επιθυμία της οικογένειας του αντί για στεφάνια να κατατεθούν τα χρήματα για τα έξοδα της κηδείας και συνέχισης του Πολιτικού Καφενείου.  (Eurobank: Βήχος Παναγιώτης του Αθανασίου 0026-0044-46-0102690349)
Διαβάστε ακόμα το κείμενο του Δημήτρη Αργυρού για τον Παναγιώτη Βήχο
mahitis

 



διαβάστε και από τη Λέσχη

Θα σε θύμομαστε σύντροφε συνεχίζοντας το έργο σου.


Υ.Γ. Είμαι ευτυχής που έχω γνωρίσει και προσωπικά από κοντά τον σ. Παναγιώτη.. Καλό ταξίδι ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: