Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2008

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ !

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

Πιο αποφασιστικά στον αγώνα για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Βρισκόμαστε μπροστά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση στις τεχνικές εταιρείες και τα μελετητικά γραφεία. Ας μην ξεχνάμε πως η Σύμβαση είναι το μέσο για τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των όρων εργασίας μας σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο. Είναι μια μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις, ενάντια στην ευέλικτη απασχόληση, για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο, για κανονικές προσλήψεις. Θεωρούμε κατάκτηση την ύπαρξή της πρώτης συλλογικής σύμβασης του σωματείου που καλύπτει όλους τους μισθωτούς τεχνικούς και αυτούς που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Δεν φτάσαμε εύκολα ως εδώ. Η εργοδοσία «απάντησε» στην προηγούμενη Σύμβαση κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα στο σωματείο για να μη διατηρηθεί σε ισχύ αυτή η κατάκτηση, τα οποία απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, μετά από σοβαρή κινητοποίηση του σωματείου. Στη συνέχεια ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στον κλάδο, δηλαδή ο ΣΤΥΕ, προσέφυγε δικαστικά κατά του σωματείου, για να μην υπογράψουμε σύμβαση, με τα ίδια επιχειρήματα με την εργοδοσία, δηλαδή ότι το σωματείο…καλύπτει τον εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο! Η πρόσφατη απόφαση που δικαστηρίου απορρίπτει την προσφυγή του ΣΤΥΕ και αναγνωρίζει ξεκάθαρα την ανάγκη κάλυψης των εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο. Αναδεικνύεται τη στάση του υποταγμένου συνδικαλισμού, που είναι πίσω ακόμα και από αυτό αναγνωρίσουν τα δικαστήρια…

Η θετική αυτή εξέλιξη, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις. Η εργοδοσία πρέπει να καταλαβαίνει ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο, είναι η μόνη υπολογίσιμη δύναμη. Αξιοποιώντας και αυτή την εξέλιξη θέλουμε να δώσουμε συλλογικά μια πραγματική μάχη για το σύνολο των αναγκών μας.

Ο πλούτος που παράγουμε είναι τεράστιος! Σήμερα οι τεχνικές εταιρείες κεφαλαιοποιούν τα τεράστια κέρδη από την εποχή των ολυμπιακών και άλλων μεγάλων έργων, με την επέκταση της δράσης τους σε νέους κερδοφόρους τομείς, όπως η ενέργεια, μετά την απελευθέρωση της αγοράς από την κυβέρνηση. Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, παράλληλα με την εκτέλεση των έργων, μετατράπηκαν και σε ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας. H συγκέντρωση υψηλής τεχνογνωσίας, χάρις στη χαμηλού κόστους ειδικευμένη εργασία μας, έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητα τους, με αποτέλεσμα, την επέκταση τους στο εξωτερικό. Νέες δυνατότητες κερδοφορίας ανοίγονται, μέσω της πραγματοποίησης των μεγάλων «αυτοχρηματοδοτούμενων» έργων, ενώ οι εξαγορές και η συγκέντρωση τους σε λίγους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους αυξάνει τα κέρδη τους.

Η εργοδοσία επικαλούμενη …«κάμψη» της αγοράς, σκληραίνει τη στάση της απέναντι μας, με τις πενιχρές ή ανύπαρκτες αυξήσεις, τον ατελείωτο και απλήρωτο εργάσιμο χρόνο, τις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το δελτίο επεκτείνεται και σε εργαζόμενους πέρα των μηχανικών, με την «αντικατάσταση» παλιών εργαζόμενων με ΙΚΑ, με νέους με ΤΕΒΕ. Αυτό οδηγεί στη δραματική χειροτέρευση των όρων εργασίας όλων μας και στην εξάπλωση των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που προσφέρουν πολύ περισσότερο στο κεφάλαιο και πολύ λιγότερα στους εργαζόμενους. Για μας σημαίνει επαχθή φορολογία (με τα νέα φορολογικά μέτρα) και πλήρη ανασφάλεια. Για αυτούς τεράστια κέρδη από την εισφοροδιαφυγή προς τα ασφαλιστικά ταμεία (έως και το 70% των καθαρών αποδοχών μας).

Να πληρώσει το κεφάλαιο για την δική του κρίση, όχι εμείς

Η πάλη του σωματείου για πραγματικές αυξήσεις έχει μεγάλη σημασία, καθώς τα εισοδήματα μας συμπιέζονται ασφυκτικά. Με τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» όλης της τελευταίας 20ετίας, από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν καταργηθεί.

Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ και την ΕΕ «σβήνουν». Το κράτος που δεν «έχει λεφτά» να δώσει για την παιδεία, την ασφάλιση, την υγεία, που «έχει τόσα ελλείμματα», που «πρέπει» να πουλήσει λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες και νερό σε όλον τον κόσμο, αυτό το ίδιο κράτος, έχει να δώσει εκατοντάδες δις € στις ΗΠΑ και στην ΕΕ για να «σώσει» τράπεζες και χρηματιστήρια. Την ίδια ώρα η ΕΕ απαγορεύει τις «κρατικές» ενισχύσεις στον ΟΣΕ, την Ολυμπιακή, την Λανέτ κλπ. Η φιλολογία ότι «οι αγορές» και «οι ιδιωτικές εταιρείες» θα λύσουν τα προβλήματα καταρρέει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της κρίσης και των «ελλειμμάτων» απειλεί να πνίξει κάθε έννοια δικαιώματος. Με την προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και την ελαστική εργασία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λιτότητα, τις «μεταρρύθμιση» στην εκπαίδευση με τα χιλιάδες παιδιά βορρά στους σχολάρχες των ΚΕΣ, τη λεηλασία της φύσης («άγιοι αποχαρακτηρισμοί» δασών κλπ), την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Εδώ και χρόνια αστρονομικά κέρδη συσσωρεύονται στις τσέπες των εργοδοτών μας, ενώ εμείς «απολαμβάνουμε» μισθούς που εξανεμίζονται από την ακρίβεια, υπερχρέωση και δανεισμό, ανασφάλεια μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών, υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Ήρθε η στιγμή να τους δείξουμε ότι δεν παλεύουμε για «ψίχουλα» αλλά διεκδικούμε πραγματική βελτίωση της ζωής μας.

Ξέρουμε ότι μόνο με τους αγώνες μας, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να μετράμε νίκες. Με πανεργατικό αγώνα, κλαδικό και διακλαδικό συντονισμό, των εργαζόμενων και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Όχι ως κομπάρσοι στη «δράση» των υποταγμένων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (τρανταχτό παράδειγμα η υπογραφή της άθλιας σύμβασης με το ΣΕΒ).

Ξέρουμε ότι οι αγώνες μπορούν να ασκούν πίεση και να κερδίζουν, όταν είναι συλλογικοί και μαζικοί, παρατεταμένοι και αποφασιστικοί, όταν ξεπερνούν τη λογική της διαμαρτυρίας και των «συμβολικών» κινήσεων, όταν βάζουν στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα.

Απαιτούμε νέα, αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση στις τεχνικές εταιρείες

  • Διεκδικούμε ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Πρώτο μισθό για τους μηχανικούς και γεωπόνους 1840 €, για τους γεωλόγους, περιβαντολόγους και απόφοιτους ΤΕΙ 1700 €, για τους σχεδιαστές και εργοδηγούς απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ και εμπειροτέχνες 1480 €.
  • Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο).
  • Άμεση καταγγελίας της κατάπτυστης Σύμβασης Εργασιακής Ειρήνης των ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, διεκδίκηση νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και των περικοπών της ΕΕ
  • Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κατάργηση της πληρωμής με δελτίο, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες για συμμετοχή σε επιμορφωτικές δραστηριότητες (πληρωμένες όταν γίνονται με εντολή ή υπόδειξη του εργοδότη), άδεια υπολογιστή (1 ημέρα/δίμηνο), προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Συνέλευση την Πέμπτη 16 Οκτώβρη στις 7 μμ στο Πολυτεχνείο

(Κτίριο Γκίνη, Ισόγειο)

για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις διεκδικήσεις και τις μορφές πάλης μας, για να προκηρύξουμε απεργία το Νοέμβρη για τη σύμβαση. Γι΄ αυτό η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη.

Στις 21 Οκτώβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργούμε

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: