Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2009

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΕΦΚ 8/7

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε και σχεδιασμός για την επόμενη

Τη χρονιά που πέρασε κεφάλαιο και κυβέρνηση επιτέθηκαν με τον πιο άγριο και λυσσαλέο τρόπο: δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών, ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία, λιτότητα, απολύσεις, αντιμεταναστευτική υστερία, αυταρχικό κατασταλτικό θεσμικό πλαίσιο.

Δεκέμβρης 2008.

6 Δεκέμβρη: Δολοφονείται ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος από τραμπούκους της ελληνικής αστυνομίας. Η αντίδραση της κοινωνίας (μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες) είναι άμεση και δυναμική με μεγάλες διαδηλώσεις οργής για τον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου, τη δολοφονική δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, όσο και για την τραγική κατάσταση των συνεχόμενων απολύσεων στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και τη μιζέρια που βιώνει καθένας στην καθημερινότητά του. Η παρουσία του ΣΕΦΚ στην εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν δυναμική σε κάθε πορεία, σε κάθε εκδήλωση, στο συντονισμό με άλλα σωματεία.

23 Δεκέμβρη: Απόπειρα δολοφονίας με βιτριόλι από πληρωμένους δολοφόνους της εργοδοσίας της δουλεμπορικής εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, ενάντια στην αγωνίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, γενική γραμματέως της ΠΕΚΟΠ, στον κλάδο της καθαριότητας που οι συνθήκες εργασίας είναι συνθήκες δουλεμπορίου. Η επίθεση εναντίον της δεν είναι μόνο επίθεση απέναντι σε μία γυναίκα, μετανάστρια, μητέρα, συνδικαλίστρια αλλά και ενάντια σε όποιον πάει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Αμέσως συγκροτείται πρωτοβουλία από 92 πρωτοβάθμια σωματεία για την Κ. Κούνεβα με τον ΣΕΦΚ να πρωτοστατεί σε κάθε ζήτημα που προέκυπτε. Πορείες, καταλήψεις σε νοσοκομεία, καταλήψεις στον ΗΣΑΠ (όπου και δούλευε η κ. Κούνεβα) με στόχο την κατάργηση του δουλεμπορίου στον τομέα της καθαριότητας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, Ελλήνων και μεταναστών. Αποκαλύψαμε, καταγγείλαμε και παλεύουμε για την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που νομιμοποιεί το δουλεμπόριο και καθιστά υποχρεωτική την παράδοση της καθαριότητας των δημόσιων υπηρεσιών σε δουλεμπόρους, ενώ απαγορεύει στους μετανάστες να δουλέψουν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ως εργαζόμενοι παρά μόνο ως σκλάβοι στους δουλεμπόρους.

Μετά τον Δεκέμβρη η κυβέρνηση με την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των ξεπουλημένων συνδικάτων που ελέγχει (ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ-ΟΙΥΕ-ΟΙΕΛΕ), απαντά με επίθεση στους εργαζομένους και συνεχή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους με πρόσχημα το μέγεθος και την ένταση της κρίσης. Ελαστικές σχέσεις εργασίας, ωρομισθία, δουλειά με το κομμάτι, απλήρωτη εργασία, απολύσεις («ΠΑΤΑΚΗΣ», «JAMBO», ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, κλείσιμο του «Ε.Τ.» και του ραδιοφωνικού σταθμού City). Η επίθεση σε κάθε εργασιακό δικαίωμα είναι άμεση και ολοκληρωτική. Θεσμοθετείται καθεστώς έκτακτης ανάγκης: νομοσχέδιο για κουκούλες, παρακολουθήσεις, ασυλία των εργοδοτών, ακόμα και όταν επιχειρούν να δολοφονήσουν συνδικαλιστές, μηχανισμός πραιτωριανών δικαστών που βγάζουν παράνομη κάθε απεργία.

Η απάντηση να είναι συλλογική και δυναμική. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν θα μοιραστούμε τώρα τις ζημιές του και την προσπάθεια των εργοδοτών για μεγαλύτερα κέρδη. Το σωματείο μας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι του εργατικού κινήματος, έξω από λογικές συμβιβασμού, συνδικαλιστικής γραφειοκρατία, αλλά και παραταξιακών περιχαρακώσεων.

Την ίδια περίοδο το σωματείο μας συνέχισε να δίνει μάχες μέσα στον κλάδο. Χάρη στη δράση του σωματείου καταφέραμε να έχουμε συλλογική σύμβαση, η οποία είναι ήδη υποχρεωτική και εξασφαλίζει αυξήσεις ακόμη και μέσα στην περίοδο της κρίσης καθώς και 6η τριετία, μια σύμβαση την οποία αναγκάστηκαν να αποδεχτούν και να συνυπογράψουν και οι εργοδότες. Πληθαίνουν τα φροντιστήρια όπου οι συνάδελφοι απαιτούν και κατακτούν αυτή να τηρείται. Νέες/οι συνάδελφοι μπαίνουν στο σωματείο και τη δράση του. Οι δραστηριότητες και οι διαδικασίες του σωματείου έχουν μαζικοποιηθεί (συνελεύσεις, συμμετοχές σε κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις κριτικής στην παρεχόμενη γνώση, εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης). Δείξαμε ότι ακόμη και σε ένα δύσκολο χώρο του ιδιωτικού τομέα μπορεί η ακηδεμόνευτη αγωνιστική και ταξική δράση και διεκδίκηση μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

Σε αυτή τη βάση να δούμε τη δράση του σωματείου για την επόμενη χρονιά.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΣΣΕ για την Αττική έχει ήδη ισχύ νόμου. Χρειάζεται να δώσουμε από τώρα τη μάχη για την εφαρμογή της σε κάθε χώρο δουλειάς. Παράλληλα, μέσα στη χρονιά θα γίνει η διαπραγμάτευση για την επόμενη ΣΣΕ. Είχαμε την κατάκτηση πλέον ο χρόνος διαπραγμάτευσης να είναι μέσα στη σχολική χρονιά και όχι το καλοκαίρι. Επομένως, μπορούμε να προγραμματίσουμε απεργιακή αγωνιστική κινητοποίηση και με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε αποτελεσματικότερα την εργοδοσία και να πετύχουμε μεγαλύτερες κατακτήσεις. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο και τις αγωνιστικές δράσεις. Η μάχη για τη σύμβαση να γίνει υπόθεση όλου του σωματείου.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΣΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε αρκετές περιπτώσεις όπου συνάδελφοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Αυτή η μάχη πρέπει να συνεχιστεί. Σε κάθε φροντιστήριο όπου υπάρχουν αγωνιστές του ΣΕΦΚ οργανωμένα και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με τρόπο συλλογικό. Το σωματείο να δει κάθε τέτοια μάχη σαν μάχη που αφορά όλο τον κλάδο και όχι μόνο τους συναδέλφους στο συγκεκριμένο χώρο. Η σύμβαση, τα δώρα και τα επιδόματα δεν μπορούν να μείνουν κενό γράμμα. Οι εργοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους το σωματείο και τη δράση του.

ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Το φθινόπωρο έχουμε τις εκλογές του σωματείου. Οι εκλογές στο ΣΕΦΚ δεν ήταν και δεν θα γίνουν υπόθεση παραταξιακού ανταγωνισμού. Το βασικό είναι να δώσουμε τη μάχη της μαζικοποίησης του σωματείου. Μαζική προσέλευση στις εκλογές σημαίνει ισχυρότερο σωματείο μπροστά στη διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ και τις άλλες μάχες που θα δώσει το σωματείο. Με τον ίδιο τρόπο να δούμε και τη συμμετοχή του σωματείου σε εργατικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές θα σημαίνει επίσης ισχυρότερη παρουσία του σωματείου στο επερχόμενο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ, έτσι ώστε να αντιπαλέψουμε τη στάση της ξεπουλημένης ηγεσίας της και να διεκδικήσουμε τον αγωνιστικό αναπροσανατολισμό του κλάδου. Παράλληλα, να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της ανοιχτής αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας του σωματείου: τακτικές γενικές συνελεύσεις, ανοιχτή λειτουργία του ΔΣ, στήριξη της εφημερίδας, συμμετοχή στις εξορμήσεις για να κατοχυρώνουμε τη δυνατότητα του σωματείου να μπαίνει σε όλους τους χώρους δουλειάς και να ενημερώνει τους συναδέλφους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με πρωτοβουλία του ΣΕΦΚ, για πρώτη φορά, στη διαπραγμάτευση για την πανελλαδική σύμβαση για τα φροντιστήρια Μ.Ε. συμμετείχαν σωματεία από την επαρχία. Στη διαπραγμάτευση συμμετείχαν ο ΣΕΦΚ, ο ΣΙΕΛ Πάτρας, ο ΣΙΕΛ Αλεξανδρούπολης και ο ΣΕΦΙΕ, ενώ δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ. Η πρόταση του μεσολαβητή ήταν αύξηση 5,6% την οποία αποδέχτηκε η ομοσπονδία χωρίς να ενημερώσει κανένα από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Χρειάζεται με αγωνιστική δράση και συντονισμό να συνεχίσουμε την προσπάθεια να περάσει στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων η διαπραγμάτευση της ΣΣΕ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ υπέγραψε πανελλαδική σύμβαση για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, που προβλέπει… αύξηση του ωρομισθίου 0%! Ύστερα από πίεση του συλλόγου μας, η ηγεσία της αναγκάζεται να καταγγείλει την παραπάνω σύμβαση και να πάει σε νέες διαπραγματεύσεις. Χρειάζεται με αγωνιστική δράση και συντονισμό να συνεχίσουμε την προσπάθεια να περάσει στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων η διαπραγμάτευση και αυτής της ΣΣΕ. Ιδιαίτερα τώρα που η ΠΑΣΚΕ στήνει με τις πλάτες των εργοδοτών νέο σωματείο.

«ΒΥΡΩΝΑΣ» (σωματείο των καθηγητών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών).

Στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ, η πλειοψηφία των συνέδρων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) βρίσκοντας πάτημα την αλλαγή του καταστατικού του σωματείου να μετατραπεί από ομοιοεπαγγελματικό σε κλαδικό, διέγραψαν το ιστορικό εργατικό σωματείο από την ομοσπονδία. Παράλληλα η ΠΑΣΚΕ ίδρυσε νέο σωματείο πανελλαδικού χαρακτήρα για τα κέντρα ξένων γλωσσών, το οποίο με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. έγινε μέλος της ΟΙΕΛΕ. Θέση του σωματείου μας ήταν και είναι να επιστρέψει ο «Βύρωνας» ως μέλος της ομοσπονδίας, να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων καθηγητών στα ξενόγλωσσα που αυτή τη στιγμή είναι έρμαια των συμβάσεων που υπογράφει το «εργοδοτικό» σωματείο που υπάρχει ή των συμβάσεων που θα υπογράφει το νέο διασπαστικό «σωματείο» που έστησε η ΠΑΣΚΕ με τις πλάτες της εργοδοσίας. Χρειάζεται όμως να αλλάξει το καταστατικό και να μην επικαλύπτει τα υπόλοιπα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τον ΣΕΦΚ. Τα συνδικάτα ενώνονται στη δράση, και με τους¤τις συναδέλφους δώσαμε, δίνουμε και θα δώσουμε κοινούς αγώνες. Στην κατεύθυνση αυτή τον Σεπτέμβρη να ορίσουμε κοινή Γενική Συνέλευση των δύο σωματείων για να οργανώσουμε τη δράση μας ενάντια στην εργοδοσία, το εργοδοτικό σωματείο, αλλά και την παρέμβαση μας στο επίπεδο της ΟΙΕΛΕ ενόψει του συνεδρίου. Συνέδριο δεν θα γίνει, αν ο Βύρωνας δεν γίνει ξανά μέλος της ΟΙΕΛΕ.

Προτείνουμε ακόμη τη συμμετοχή του ΣΕΦΚ:

· Στην ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 9/07

· Στις ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ στις 5/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: