Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2009

Αθρόες απολύσεις στις κατασκευαστικές (Αυγή)

Καλυβιώτη Μαρία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/07/2009

Σε αρκετές εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων έχει προχωρήσει η τεχνική εταιρεία “ΕΛΛΑΚΤΩΡ”, θυγατρική του “ΑΚΤΩΡ”, αλλά και συνολικά ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιρειών, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στην "Α" η πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Σύλβια Κοιλάκου, “οι απολύσεις δεν μπορούν να καταμετρηθούν, καθώς δεν μπορεί να γίνει καταγγελία της σύμβασης” αφού, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, “οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών”. Μάλιστα, σημείωσε ότι “οι εργαζόμενοι που τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει άλλη σχέση εργασίας. Και αυτό πατάει σε έναν μύθο ότι οι μηχανικοί δεν είναι απλοί υπάλληλοι, αλλά συνεργάτες. Βαφτίζονται εργολάβοι, ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας”.

Με αυτόν τον τρόπο, “παραβιάζεται ακόμη και το νόμιμο όριο του 2% του ποσοστού των μηνιαίων απολύσεων που προβλέπει ο νόμος. Η εργοδοσία με αφορμή την κρίση”, συνέχισε, “προβαίνει σε απολύσεις και ταυτόχρονα εντατικοποιεί την εργασία των υπολοίπων”. Σημείωσε δε ότι “σε όλα τα εργοστάσιά της απαντάται συστηματική παραβίαση του νόμιμου ωραρίου, με εξαήμερη εργασία, πολύ πέραν του 8ώρου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “ΑΚΤΩΡ”, κορυφαία κατασκευαστική, παρά το γεγονός ότι κατά το 2008 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 27% στα κέρδη της, από την αυγή του τρέχοντος έτους απέλυσε περισσότερους από 140 εργαζομένους. Επιπροσθέτως, κατά 4,8 δισ. αυξήθηκαν τα ανεκτέλεστα έργα, όπως πληροφόρησε η πρόεδρος του Σωματείου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εταιρεία πραγματοποίησε χθες το Σωματείο και συνάντηση με την κ. Ψάλτη, εκπρόσωπο της εταιρείας, με την τελευταία να διαψεύδει το εύρος των απολύσεων. Τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Απασχόλησης και την εταιρεία έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι για σήμερα. Τα αιτήματά τους συνοψίζονται στην επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων, καθώς και να μην γίνουν άλλες απολύσεις.

“Κάθε απόλυση θα σημαίνει και μάχη στον χώρο της δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία, στο υπ. Εργασίας και την κυβέρνηση. Στοχεύουμε στην κατάργηση της αμοιβής με το δελτίο και της απαγόρευσης των απολύσεων”. Επιπλέον, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του συντονισμού με άλλα σωματεία και εργαζόμενους που πλήττονται από τις απολύσεις.

Τέλος, τόνισε πως, το τελευταίο διάστημα, οι εταιρείες θέτουν εκβιαστικά διλήμματα του τύπου: “Ή αυξήσεις ή απολύσεις, ή εφαρμογή της σύμβασης ή απολύσεις”. Υπογράμμισε και προέβαλε ως μοναδική διέξοδο τη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το σωματείο.

Από τη σημερινή Αυγή


Και για να δούμε πόσο άσχημα πάει οικονομικά η συγκεκριμένη κατασκευαστική, σήμερα πήρε και άλλο δημόσιο έργο, τον οδικό άξονα Αγίου Νικολάου-Καλού Χωριού ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: