Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Βίντεο από το χθεσινό συλαλλητήριο (thkx to information libre)



Ανακοινώσεις για την εμπλοκή της Ελλάδας στην επέμβαση στη Λιβύη έβγαλαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ), ΝΑΡ




 Ξεσηκωμός κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη - Αλληλεγγύη στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τα σχέδια ιμπεριαλιστικής επίθεσης και επέμβασης στη Λιβύη, από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με την κάλυψη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επέμβαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν γίνεται για να προστατεύσει το λαό της Λιβύης από τη στρατιωτική καταστολή του αντιδραστικού εκφυλισμένου καθεστώτος Καντάφι, αλλά για να επιβάλλει την κυριαρχία των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών στην πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, που κλονίζεται από τις εξεγέρσεις των λαών. Στην πραγματικότητα η ιμπεριαλιστική επέμβαση (με πρωταγωνιστές ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία και την ΕΕ συνολικά) στέλνει μήνυμα ενάντια σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής, σε μια εποχή βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Περισσεύει η υποκρισία όταν την ίδια ώρα εισβάλλουν δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να τσακίσουν τις κινητοποιήσεις στο Μπαχρέιν ενάντια στη δικτατορία.
Η απελευθέρωση του λιβυκού λαού από το καταπιεστικό καθεστώς Καντάφι θα είναι έργο των δικών του αγώνων και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, δεν θα έρθει από τις κανονιοφόρους και τα βομβαρδιστικά του ιμπεριαλισμού. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα φέρουν νέα δεσμά και νέα δεινά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει ιδιαίτερα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει στις πολεμικές επιδρομές, διαθέτοντας τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις, αλλά και δυνάμεις ναυτικού και αεροπορίας.
Ο στρατιωτικός αποκλεισμός των συνόρων σε βάρος των προσφύγων κάτω από τον μανδύα της επιχείρησης ανθρωπιστικής διάσωσης που οδήγησε στη τραγωδία των δώδεκα πνιγμένων μεταναστών από το Μπαγκλαντές στο Λιμανι της Σούδας είναι ένα πρώτο έγκλημα αυτής της επέμβασης. Να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες της εξέγερσης και να κλείσουν τώρα οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου. Ο ελληνικός λαός θα αντιταχθεί στη συνενοχή στο έγκλημα στη Λιβύη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί το μαζικό κίνημα και την Αριστερά σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην επέμβαση στη Λιβύη, ενάντια στη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων ξεκινώντας από τη σημερινή αντιρατσιστική και αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην πλατεία Κοτζιά στις 2:30 μ.μ.



Όχι στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο - Καμία συμμετοχή της Ελλάδας Αλληλεγγύη στο λαό της Λιβύης

Η εγκληματική επέμβαση των Άγγλο-Γάλλων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη Λιβύη σπέρνει ήδη τον θάνατο σε αμάχους, προξενεί καταστροφές στις υποδομές των πόλεων, κτυπά νοσοκομεία και δημιουργεί ένα νέο κύμα δυστυχίας και προσφυγιάς.    Οι στόχοι αυτής της επέμβασης είναι πολύ φανεροί για να μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις υποκριτικές διακηρύξεις για ανθρωπισμό. Με το πρόσχημα της  δήθεν  υπεράσπισης του λιβυκού λαού στοχεύουν τους εξεγερμένους αραβικούς λαούς, θέλουν να εγκαταστήσουν καθεστώτα υποταγμένα στον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές , θέλουν να ξαναμοιράσουν τα  πετρέλαια της Λιβύης αλλά και να  αναστηλώσουν την επιρροή-επιβολή  τους  ευρύτερα στον αραβικό κόσμο.

Οι ιμπεριαλιστές, καθώς και όσοι τους νομιμοποιούν και δικαιολογούν την δολοφονική δράση τους, είναι κυνικοί υποκριτές.
 Χρησιμοποιούν επιλεκτικά το χαρτί του ανθρωπισμού την ίδια ακριβώς στιγμή που οι αντιδραστικές μοναρχίες και τα καθεστώτα στον Περσικό Κόλπο και την Αραβική χερσόνησο ματοκυλάνε τους εξεγερμένους λαούς τους με τις πλάτες της Δύσης. Γι’ αυτό και η στάση του Ευρωκοινοβουλίου και της  ευρωπαϊκής  ψευτο-Αριστεράς, είναι ανοικτά εγκληματική και, για μια ακόμα φορά, φιλοπόλεμη και προσκυνημένη στον ιμπεριαλισμό, όπως  και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας.

Σε αυτήν τh νέα, εγκληματική πολεμική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών συμμετέχει ανοικτά η ελληνική κυβέρνηση με την παραχώρηση αεροδρομίων, λιμανιών και την συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών. Αποτελεί κίνηση ύψιστου κινδύνου ενάντια, κατά πρώτο λόγο, στον ελληνικό λαό και φυσικά ενάντια στους λαούς της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, τυφλά υποταγμένη στον ιμπεριαλισμό, έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη μετατροπή της Σούδας σε στρατηγείο της επέμβασης στη Λιβύη και το Άκτιο, την Ανδραβίδα και αλλά σημεία  σε σημείο εξόρμησης των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων.
Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τον ελληνικό λαό και το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα να ξεσηκωθεί. Να απαιτήσει την πλήρη απεμπλοκή της χώρας από την πολεμική επέμβαση  και το άμεσο κλείσιμο των αμερικανό-νατοϊκών βάσεων στη Σούδα και το Άκτιο Ο ελληνικός λαός, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία, πρέπει να δείξει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Λιβύης και στην με οποιοδήποτε τρόπο εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή. Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λιβυκό λαό. Να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Να απαιτήσει το  ολοκληρωτικό ξήλωμα των αμερικανό-νατοϊκών βάσεων στη χώρα μας και την έξοδό της από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο λαός της Λιβύης είναι ο μόνος αρμόδιος να λογαριαστεί με το αντιδραστικό καθεστώς Καντάφι.
 Η δημοκρατία, η ελευθερία και οι προοδευτικές κοινωνικές αλλαγές δεν έρχονται με τις κανονιοφόρους των ιμπεριαλιστών και τα «αόρατα» αμερικανικά βομβαρδιστικά, αλλά με τη γνήσια πάλη των λαών και τις ανεξάρτητες ριζοσπαστικές εξεγέρσεις
Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη!
Το ΝΑΡ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, όπως αποφάσισε πριν λίγες μέρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να υλοποιήσει την απόφαση, προβαίνοντας σε επιπλέον αεροπορικά πολεμικά πλήγματα καθώς και σε γενικευμένες στρατιωτικές επιθέσεις.
 
Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την προστασία του λιβυκού λαού, για την οποία οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον. Είναι χυδαία πρόκληση να εμφανίζονται όλοι αυτοί, πρώην και νυν συνεργάτες των αυταρχικών και αντιδραστικών καθεστώτων στην Β. Αφρική, ως υπερασπιστές των λαϊκών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Τα αστικά κράτη δεν ενδιαφέρονται για το αίμα που κυλάει στο έδαφος, αλλά για το πετρέλαιο που είναι αποθηκευμένο, σε μεγάλες ποσότητες και εξαιρετική ποιότητα στο υπέδαφος.
Δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία αλλά για τη χειραγώγηση και την καταστολή κάθε γνήσια λαϊκής εξέγερσης όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Τη «δημοκρατία» των ιμπεριαλιστών, την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί στην Παλαιστίνη,  στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ενδιαφέρονται, ωστόσο, να ξεπεράσουν την ιστορική κρίση του καπιταλισμού, επεκτείνοντας τον βάρβαρο κοινωνικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κατά των εργαζομένων μέχρι και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και επιβάλλοντας  βαθύτερες  αναδιαρθρώσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου και στην περιοχή αυτή.
 
Η απόλυτη αντίθεση μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν σημαίνει κανενός είδους ανοχή στο καταπιεστικό και εκφυλισμένο καθεστώς Καντάφι και στις αποτροπιαστικές  ενέργειες των στρατιωτικών του δυνάμεων ενάντια στους διαδηλωτές που αγωνίζονται για την ανατροπή του, για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Η κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων και η απελευθέρωση από το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα είναι αποκλειστικό έργο του ίδιου του λιβυκού λαού, με την αλληλεγγύη του διεθνούς εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και δεν μπορεί παρά να γίνει ενάντια και στις δυνάμεις εκείνες του αστικού κατεστημένου που, στο όνομα της ελευθερίας, προσκαλούν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και  τα γαλλικά Μιράζ να επέμβουν για στήριξη μιας δικής τους εξουσίας που, αναμφίβολα, θα φέρει νέα δεινά για το λιβυκό λαό και νέες απειλές ενάντια στις εξεγερτικές τάσεις στην περιοχή.
 
Το ΝΑΡ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, μαζί με το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ, και, σε συνέχεια της αντεργατικής επίθεσης που προωθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ταυτίζεται πλήρως με την ιμπεριαλιστική στρατηγική. Καταγγέλλει την επαίσχυντη απόφαση της για συμμετοχή  της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις με οπλισμένα αεροπλάνα και θέτοντας στη διάθεση των δυνάμεων επέμβασης τις βάσεις στη Σούδα και στο Άκτιο Η κυβέρνηση, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο και τη ζωή στρατιωτών, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες.
 
Καλούμε το μαζικό κίνημα, τις εργατικές, νεολαιίστικες οργανώσεις, τις δυνάμεις της Αριστεράς να συμβάλλουν σε ένα μαχητικό, διεθνιστικό, αντιπολεμικό κίνημα, κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη που ετοιμάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καπιταλιστές και το οποίο θα μπορεί να συγκρουστεί και να ακυρώσει κάθε απόπειρα ελληνικής συμμετοχής.


Ανακοίνωση κ.ο. Ανασύνταξη για τα γεγονότα στη Λιβύη
Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό την ιμπεριαλιστική επέμβαση της τρόικας ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, ύστερα από απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, με το πρόσχημα της προάσπισης αμάχων Λίβυων από τα αντίποινα του Καντάφι. Οι βόμβες των ιμπεριαλιστών σκοτώνουν τον λιβυκό λαό, καταστρέφουν την χώρα και όχι τον Καντάφι.
Η εμπλοκή των ιμπεριαλιστών δεν έχει βέβαια σχέση με την προστασία του λαού της Λιβύης. Η πραγματική αιτία εμπλοκής τους δεν είναι άλλη από τον έλεγχο, φυσικό και πολιτικό, των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και των πηγών φυσικού αερίου της Λιβύης, η οποία παράγει το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αλλά σε αντίθεση με τις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, η παραγωγή της παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, γεγονός που... την καθιστά χώρα κρίκο για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου. Επίσης αποτελεί και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες (Ιράν, Αίγυπτος κ.α.).
Η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ενεργά στο έγκλημα κατά του λαού της Λιβύης. Έχει παραχωρήσει τρεις στρατιωτικές βάσεις, την Σούδα, το Άκτιο και το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Η φρεγάτα Λήμνος με ένα ελικόπτερο, ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Erieye, ένα ελικόπτερο Super Puma και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 βρίσκονται στην διάθεση των ιμπεριαλιστών. Η ελληνική κυβέρνηση στοιχίζεται πίσω από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να προασπίσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.
Η μιλιταριστική επέμβαση των ιμπεριαλιστών δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την ελληνική εργατική τάξη και γενικότερα τον ελληνικό λαό. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να ηττηθούν στρατιωτικά οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, να αποκρουστεί η προοπτική της -ελεγχόμενης από τις ΗΠΑ- αλλαγής καθεστώτος. Είναι ξεκάθαρο ότι η απαλλαγή του λαού της Λιβύης από το καθεστώς Καντάφι, όπως επιτάσσει και η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών θα είναι προϊόν των δικών του αγώνων και της διεθνιστικής αλληλεγγύης μακριά από ξένες επεμβάσεις που θα εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς φερέφωνο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
Είναι σαφές ωστόσο, ότι η έκβαση των εξελίξεων στη Λιβύη θα ήταν τελείως διαφορετική αν υπήρχε ένα ριζωμένο επαναστατικό κίνημα. Η προοπτική εγκαθίδρυσης εργατικής εξουσίας θα δρούσε ως καταλύτης, όχι μόνο στις χώρες αυτές αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στο βόρειο τμήμα της Μεσογείου που μαστίζεται από την κρίση.
Χρέος του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι να παλέψει τώρα και να απαιτήσει απ’ την κυβέρνηση να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις απ΄ την υπηρεσία του ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις και να απαγορευτούν οι πτήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Χρέος επίσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι να αγωνιστούν ενάντια στην αστική τάξη και την κυβέρνηση της χώρας τους, να παλέψουν για την ανατροπή της δικτατορίας της αστικής τάξης και την εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας. Μια επαναστατική εργατική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα έκλεινε όλες τις ιμπεριαλιστικές βάσεις που υπάρχουν σε ελληνικό έδαφος. Θα ενεργούσε για την άμεση έξοδο της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Θα οργάνωνε την διεθνή αλληλεγγύη για τον λαό της Λιβύης. Αυτή είναι η ύψιστη εκδήλωση του προλεταριακού διεθνισμού στην πράξη. Το σπάσιμο έστω και ενός μόνο κρίκου της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας θα αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου, θα άνοιγε τον δρόμο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και θα έβαζε γερές βάσεις για την εδραίωση της ειρήνης μεταξύ των λαών και την οριστική διάλυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών NΑΤΟ-ΕΕ.
Αθήνα, Μάρτης 2011
κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: