Τρίτη, Ιουνίου 16, 2009

16 ΙΟΥΝΙΟΥ 1945 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009Σαν σήμερα το 1945, αυτοκτόνησε σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη της εποχής - σκοτώθηκε από δυνάμεις της εθνοφυλακής σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης.
Με ένα απλό ψάξιμο στο google (πχ) ή στη wikipedia ο καθένας μπορεί να βρεί αρκετά πράγματα για τον θρυλικό καπετάνιο.
Εγώ θα αρκεστώ να βάλω μερικά αποσπάσματα από εφημερίδες της εποχής και ένα βιντεάκι .

Αναφορά για το πως πέθανε στην 'Ελευθερία', 19/6/1945

Ριζοσπάστης, 19 Ιουνίου 1945, σελίδα 1


Ριζοσπάστης, 19 Ιουνίου 1945, σελίδα-2

Λίγες μέρες πριν το θάνατό του, η ηγεσία του ΚΚΕ είχε αποκηρύξει τον Βελουχιώτη.

Στο Ριζοσπάστη στις 12 Ιουνίου 1945, είχε δημοσιευθεί η δήλωση του Ν.Ζαχαριάδη για την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Ο σ. Ζαχαριάδης μάς ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχωδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).
Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να χτυπά το Κ.Κ.Ε., να παραβιάζει τη συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματά της, δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό, ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε.»


Λίγες μέρες μετα (16 Ιουνίου 1945) δημοσιεύτηκε και το κείμενο της σχετικής απόφασης :
«Το ΠΓ ενέκρινε τη δημοσίευση στο "Ριζοσπάστη", της απόφασης της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατό λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξανα...στρώσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τούδωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία.»

Το κομμάτι που ακούγεται τιτλοφορείται "του Άρη" και είναι των Social Waste

Δεν υπάρχουν σχόλια: