Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2011

Σύσκεψη ΚΚΕ (μ-λ)

Σύσκεψη ΚΚΕ(μ-λ) 17-18 Σεπτέμβρη
Με τόλμη και αποφασιστικότητα
Για την ενίσχυση της κομμουνιστικής τάσης στο κίνημα
Για το προχώρημα της κοινής δράσης
Για την ανασυγκρότηση του κινήματος

Όπως ήταν φυσικό, η σύσκεψη χρωματίστηκε από τους πολλούς και σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τον λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της γειτονιάς, από την παρόξυνση της καπιταλιστικής βάρβαρης επίθεσης και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
Η σύσκεψη συνέπεσε με μια περίοδο που το σύστημα παγκόσμια και ευρωπαϊκά επιχειρεί με λυσσασμένο τρόπο να διαχειριστεί την κρίση του, τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του, με κοινό παρονομαστή στην προσπάθειά του τα απανωτά χτυπήματα στους λαούς και στην εργατική τάξη. Ειδικά για τη χώρα μας, που μαζί με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Μεσογείου έχουν εξελιχθεί στον αδύναμο κρίκο της λεγόμενης ΕΕ, τα κύματα της επίθεσης διαδέχονται με ραγδαία ταχύτητα το ένα το άλλο.
Η χώρα μας, με πολλές θηλιές στον λαιμό, και ο λαός στο κρεβάτι του Προκρούστη, ιδιαίτερα μετά την αρνητική εξέλιξη γι' αυτόν με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, και παρά τη μεγάλη αντίστασή του, απειλούνται σοβαρά από τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών στο πλαίσιο του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Αν θέλουμε λοιπόν να περιγράψουμε σε αδρές γραμμές τη φάση που περνάμε και θα συνεχίσουμε να διανύουμε, θα τη χαρακτηρίζαμε φάση που οι από πάνω δεν μπορούν να φέρουν πια βόλτα τους από κάτω, και οι από κάτω αγανακτούν όλο και πιο έντονα και πιο έμπρακτα με την πολιτική των από πάνω.

Από τον ζωντανό και πλούσιο προβληματισμό όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη δεν έλειψαν και πολλές επισημάνσεις πάνω στον ρόλο και στον χαρακτήρα της επίσημης, και όχι μόνο, Αριστεράς, αλλά και της ευρύτερης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που κάνουν ό,τι μπορούν για να μπουν τελικά φρένο στους αγώνες και στην αντίσταση του λαού. Περιορίζονται σε ανούσιους βερμπαλισμούς υποταγμένοι σε ένα ακατάσχετο εκλογικό κρετινισμό. Έφτασαν μάλιστα, με δεδομένη την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψαν οι «συνδικαλιστές» του ΟΤΕ για λογαριασμό των εργαζομένων με τους Γερμανούς, να νομιμοποιήσουν και μέσω των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων την άγρια και βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση.
Το όλο κλίμα στη συζήτηση, χωρίς να απογειώνεται, χωρίς να παραγνωρίζει τους πραγματικούς αρνητικούς συσχετισμούς, χωρίς να αγνοεί τις μεγάλες δυσκολίες και τον μακρύ δρόμο που ακόμα μας χωρίζει από την εποχή των μεγάλων ανατροπών και επαναστάσεων, χωρίς να προσπερνάει τις μεγάλες και σοβαρές αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη λαϊκή αντίσταση και πάλη, ήταν αγωνιστικά αισιόδοξο.
Το όλο στελεχικό δυναμικό του ΚΚΕ(μ-λ) που συμμετείχε στη σύσκεψη έδειξε να αφομοιώνει δημιουργικά τις πλούσιες κινηματικές εμπειρίες που έχουν προηγηθεί, να επιβεβαιώνει και να διευρύνει τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στη δύναμη των μαζών και να ατσαλώνει την πεποίθησή του ότι, όσο και η επίθεση να τσακίζει κόκαλα, οι αντιδραστικοί είναι στην ουσία αδύναμοι να ανακόψουν τη ροή της ιστορίας προς τα μπρος, προς τη χειραφέτηση, προς τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.
Το στελεχικό δυναμικό του ΚΚΕ(μ-λ) που συμμετείχε στη σύσκεψη στάθηκε απολογιστικά σε πλευρές της πρόσφατης δράσης της οργάνωσης ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο και στο Μνημόνιο και διαπίστωσε τα ολοφάνερα πανελλαδικά σημάδια βελτίωσης του τρόπου και των μορφών παρέμβασης που στήριζε στο κίνημα. Διαπίστωσε ότι όσα εκφράζαμε και υπηρετούμε ως τάση στο κίνημα έχουν διευρύνει την εμβέλειά τους, προβληματίζουν αγωνιστές και αντιπαλεύουν μέσα στην κίνηση και στην ταξική πάλη τις ρεφορμιστικές και αντιδραστικές κατευθύνσεις και απόψεις.
Η αυξημένη αυτοπεποίθηση μελών και στελεχών του ΚΚΕ(μ-λ), η αναβαθμισμένη ενιαιοποίηση στις εκτιμήσεις της φάσης, στην ανάδειξη των μετώπων πάλης και τους φυσιογνωμικούς προσανατολισμούς για την περίοδο και τα καθήκοντα του κινήματος, θα είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να πατήσει η οργάνωση για να επεξεργαστεί την τακτική της και να πάρει πρωτοβουλίες που να πατούν στα πόδια τους και να βοηθούν στη διαφοροποίηση των συσχετισμών στο κίνημα και στη λαϊκή πάλη.
Ξεκαθαρίσαμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις τακτικής που θα κάνουμε δεν πρέπει να έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων, παρ' όλο που δεν είμαστε αντίθετοι από αρχής στη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές.
Κατανοήσαμε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πάρουμε δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν ότι οι κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται δεν θα αφήσουν τίποτε αμετάβλητο και παγιωμένο αλλά προμηνύουν μεγάλες ανατροπές και ανακατατάξεις τόσο μέσα στο αστικό-ιμπεριαλιστικό μπλοκ όσο και μέσα στους λαούς, αλλά και στην Αριστερά τοπικά και διεθνώς.
Θέλουμε οι όποιες πρωτοβουλίες πάρουμε να κινούνται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του κινήματος, της κοινής δράσης και στην προοπτική της οικοδόμησης κοινωνικά και πολιτικά ενός Μετώπου Αντίστασης.
Συζητήσαμε για μορφές και τρόπους που τα μέλη, τα στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ), οι συμμετέχοντες σε πλατύτερα σχήματα να διευκολυνθούν πολιτικά να δημιουργήσουν σχήματα αντίστασης.
Συζητήσαμε για μορφές και τρόπους που τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) θα διευκολυνθούν να πάρουν κοινές πρωτοβουλίες με αγωνιστές, συλλογικότητες, οργανώσεις που έχουν ανάλογη στόχευση και προτεραιότητες με τις δικές μας. Καταλήξαμε να είμαστε ανοιχτοί ακόμη και σε ενδεχόμενα πολιτικών συνεργασιών και συμπράξεων σε κεντρικότερα μέτωπα και σε επιμέρους, αρκεί το στίγμα, ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο και η βάση της συνεργασίας να μην επαναλαμβάνει λάθη και λοξοδρομήσεις του παλιότερου και πρόσφατου παρελθόντος. Καταλήξαμε να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, κοινή δράση, συμπράξεις με οποιονδήποτε, είτε πανελλαδικά είτε τοπικά, αρκεί οι πολιτικές συμφωνίες και συνισταμένες να είναι ανοιχτές και φιλόξενες στις δυνάμεις που θα φέρνει το κίνημα στο προσκήνιο. Αρκεί οι συμφωνίες να γειώνονται με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, να μην εγκλωβίζονται σε ατελείωτες εσωστρέφειες και να απλώνουν τα πόδια τους μέχρις εκεί όπου φτάνουν.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν οι συνθήκες δεν αποδειχτούν έτοιμες για την πλήρη ευόδωση των πρωτοβουλιών που θα πάρει το ΚΚΕ(μ-λ), σίγουρα είναι ώριμες ώστε οι επαναστάτες και οι κομμουνιστές να καταφέρουν να αναβαθμίσουν τις διασυνδέσεις με τις μάζες, να στεριώσουν δεσμούς με την εργατική τάξη και τους εργαζομένους, να πλαισιώσουν τις οργανωμένες προσπάθειές τους με νέο, φρέσκο νεολαιίστικο αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: