Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2011

10 ΜΕΡΕΣ, 20 ΩΡΕΣ, 30 ΜΗΝΕΣ


Ήταν δεδομένη η αμφιβολία μου για το αν θα γινόταν τελικά η 1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  την οποία είχα καταθέσει και σε παλιότερες αναρτήσεις μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ..

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ..(12 Νοεμβρίου)

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ (όχι τον Godot αλλά) ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ (18 Απριλίου) 

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ... (29 Μαϊου)

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ GODOT & ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ.. (12 Ιουνίου)


ενώ να θυμήσω και τα αποτελέσματα στο σχετικό γκάλοπ που είχα ανεβάσει (και από το οποίο φαίνεται πως το μεγαλύτερο -μειοψηφικό βέβαια- κομμάτι τελικά έβλεπε μπροστά αφού 19% πήρε η επιλογή Οκτωβρίου που αποδείχθηκε και η σωστή) :

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 


Με βάση  αυτά λοιπόν,  θεωρώ αναμφίβολα πολύ σημαντικό αυτό καθ'αυτό το γεγονός πως η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε . Μπορεί να παρουσιάστηκαν πάμπολλα προβλήματα, μπορεί να δημιουργήθηκαν νέα στην προσπάθεια επίλυσής τους, το σημαντικό όμως είναι πως πλέον υπάρχει ένα κεκτημένο .




Ο χώρος σαφέστατα θα μπορούσε να ήταν καλύτερος και σίγουρα πιο οργανωμένος (Σημειολογικά μου άρεσε που επιλέχθηκε χώρος εκτός κέντρου και δήμου Αθηναίων και κάτω από το ποτάμι για να γίνει η πρώτη συνδιάσκεψη). Θα μπορούσε να υπήρχε από το Σάββατο η εξωτερική εικόνα που υπήρχε την Κυριακή για παράδειγμα (Αν οι υπόλοιπες οργανώσεις θύμιζαν την χρονική συνέπεια του ΣΕΚ ίσως να είχε γίνει - την Κυριακή το πρωί πχ την ορισμένη ώρα έναρξης, δεν είχε απλά το 1/3 ή τα 2/3 αλλά ίσως και τα 8/9 των παρευρισκομένων). Στο εσωτερικό να υπήρχε κάτι περισσότερο από το banner πίσω από το προεδρείο, καθώς δεν υπήρχε τίποτα απολύτως που να δείχνει ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χώρο . Θα μπορούσαν να υπάρχουν οι σημαίες που είχαν μπει στον Κεραμεικό, θα μπορούσαν να υπήρχαν αφίσες - πανώ στους τοίχους . Δεν υπήρχαν όμως με συνέπεια μόνο με ευρυγώνιο φακό να μπορούσες να πάρεις ΚΑΙ τον κόσμο ΚΑΙ το προεδρείο ώστε να δείχνει λίγο ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη φωτό . Επίσης στα επίσημα βίντεο επειδή είχαν στηθεί οι κάμερες μπροστά στο προεδρείο, οι ομιλητές φαίνονταν με φόντο τον άδειο τοίχο σε αντίθεση με τα ανεπίσημα (εδώ ή εδώ) που τραβήχθηκαν υπό γωνία κι έτσι οι ομιλητές είχαν background το banner . Και ο ήχος δεν ήταν ο καλύτερος (sic) με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα για 'καθαρή' ηχογράφηση ...  Την επόμενη φορά πιστεύω πως θα είναι όλα καλύτερα .

Να σημειώσω επίσης πως για πρώτη φορά (καθώς σε Σπόρτιγκ, Αθηναϊδα, Μίλωνα, Κεραμεικό, Πεδίο Αρεως δεν είχε γίνει),  που τα κείμενα των οργανώσεων ήταν διαθέσιμα (ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΚΕΙΜΕΝΑ - updated) και στο απλό ανένταχτο κοινό από πριν. Μπορεί το ΣΕΚ να το έβγαλε Τετάρτη, το ΝΑΡ Πέμπτη-Παρασκευή, αλλά τα κείμενα ήταν διαθέσιμα και online (και στο blog διαλόγου), με την εξαίρεση του κειμένου του ΕΚΚΕ που είδαμε στο Περιστέρι (και ανέβηκε μετά) και τη διαφορά που είχε αυτό της ΑΡΑΣ (καθώς άλλο ανέβηκε στο site και άλλο ήταν το 4σελιδο που μοιράστηκε - τώρα που το γράφω να θυμηθώ να το σκανάρω και να το ανεβάσω..). Σαφέστατα αυτό είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο .

Ένα σημαντικό λάθος ήταν για μένα η μη πρόσκληση άλλων κομμάτων/οργανώσεων από τον Ελλαδικό χώρο ... Νομίζω κλήθηκε μόνο η Κ.Ο. Ανασύνταξη και κανείς άλλος . Ανεξάρτητα αν θα ερχόντουσαν ή όχι (ΚΚΕ) θα έπρεπε να κληθούν ..

Για το οργανωτικό είχα καταθέσει καποιες γνώμες το καλοκαίρι, με βάση τα σχέδια και τις προτάσεις των οργανώσεων που είχαν παρουσιαστεί στο Πεδίο του Άρεως 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ & ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ .. (26 Ιουλίου).

Αν είχε ακολουθηθεί το αρχικό πλάνο (δηλαδή ανακοίνωση θέσεων, γύρος συνελεύσεων σε τοπικό - περιφερειακό επίπεδο, μάζεμα ερωτήσεων-προτάσεων κλπ και νέος γύρος συνελεύσεων για να πηγαίναμε στην εκλογή των αντιπροσώπων για τη συνδιάσκεψη) πολλά από τα προβλήματα θα είχαν αντιμετωπιστεί καλύτερα ή δεν θα είχαν παρουσιαστεί καν .  Αν το μπλογκ διαλόγου για τη συνδιάσκεψη είχε βγει νωρίτερα και πολύ περισσότερο αν είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερο, θα υπήρχαν περισσότερες κατατεθιμένες προτάσεις μελών/αποφάσεις τοπικών από αυτές που ανέβηκαν


(άλλωστε είδα περιδιαβαίνοντας το χώρο πολλούς σφους με τα λαπτοπ ανά χείρας και τις αποφάσεις/προτάσεις των τοπικών τους που δεν έφτασαν ποτέ στο μπλογκ) . Κανονικά πιστεύω πως θα έπρεπε όλες οι κατατεθιμένες προτάσεις, να μοιράζονταν μαζί με την κάρτα αντιπροσώπου στη γραμματεία .

Αρκετά παρατράγουδα έγιναν από τις προσυνδιασκεψικές διαδικασίες, αφού πολλά πράγματα δεν αποσαφηνίστηκαν από το φλου (imho) σχέδιο του οργανωτικού, το οποίο άλλαζε και από βδομάδα σε βδομάδα . Δεν είναι σωστό να αλλάζουν οι όροι την ώρα που έχει ξεκινήσει κάτι ... βέβαια όταν δεν έχουν λυθεί κάποια πράγματα από πριν λογικό είναι να λύνονται (ή να προσπαθούν να λύνονται) στο παρά ή στο και πέντε .

Το ΣΕΚ είχε πρόταση για ξεχωριστές λίστες το καλοκαίρι την οποία δεν υποστήριξε τώρα στο Περιστέρι, ενώ δεν υπερψήφισε και την πρόταση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος να γίνουν οι εκλογές στη συνδιάσκεψη με πλατφόρμες (edit - γράψτε λάθος παραπάνω / υπερψήφισε την πρόταση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος στο Περιστέρι ... είχα καταλάβει λάθος) . Μπορεί να διαφωνώ (και να καταψήφισα) την πλατφορμοπρόταση, αλλά νομίζω πως ήταν πιο τίμια και ορθή από αυτήν που υιοθετήθηκε και κυρίως από τη στάση ορισμένων στη συνέχεια μετά τις εκλογές . Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να βλέπεις Τροτσκιστές να δικαιώνουν τον Στάλιν που έλεγε (το βάζω στ'Αγγλικά γιατί χτυπάει πιο καλά σαν συνδυασμός) "It's not the people who vote that count, it's the people who count the votes"  ... ή σε εναλλακτική εκδοχή "Those who cast the votes decide nothing. Those who count the votes decide everything."



Το βασικό πρόβλημα (για μένα) ήταν το γεγονός πως οι ψηφοφόροι ΔΕΝ ήξεραν τους υποψηφίους .  Οι υποψήφιοι που πρότειναν οι οργανώσεις ήταν γνωστοί στα μέλη-φίλους τους, οι ανένταχτοι όχι κι έτσι ήταν (καρα)αναμενόμενο να μην 'πλασαριστούν' σε εκλόγιμη θέση όσοι δεν στηρίχθηκαν από τους μηχανισμούς οργανώσεων που και πίστευαν στην παρουσία ανένταχτων στα όργανα και το έκαναν . Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα αν υπήρχε το 1/6 αντί του 1/4 . Δεν πιστεύω πως θα υπήρχε διαφορά - ίσα ίσα που πάλι με αντίστοιχο τρόπο θα είχαν γίνει οι λιστομαχίες . Κι αν στους 4 σταυρούς περίσσευε και κανένας για ανένταχτο, στους 3 δύσκολα θα περίσσευε κανένας ... Και σίγουρα η επιλογή να πάμε σε εκλογή χωρίς τυπωμένα ψηφοδέλτια, αλλά με χειρόγραφα ήταν βούτυρο στο ψωμί των λιστομάχων . (Βέβαια κάποιοι θα πουν πως υπάρχει Θεία Δίκη, αφού αυτοί που κυκλοφορούσαν φωτοτυπολίστες δεν τα κατάφεραν και ιδιαίτερα καλά με βάση τα αποτελέσματα) . Τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από επίσημο κανάλι πάντως. (Διαβάστε κάτω-κάτω εδώ)

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι πως το 'μεγάλο' όργανο λέγεται Πανελλαδικό Συντονιστικό, όμως δεν είναι και τόσο Πανελλαδικό . Αντί να συζητάει άνευ λόγου και ουσίας για ποσόστωση ανδρών-γυναικών (που πάντως φάνηκε έμπρακτα πως και ο κόσμος του χώρου δεν έχει ωριμάσει αφού ήταν με το ζόρι 1/4 οι σφσες ... ενδεικτικά να πω πως στην τοπική μου ενώ η αναλογία μελών ήταν 60%-40% στους αντιπροσώπους ήταν 87%-13% ...) θα έπρεπε να είχε φροντίσει να υπάρχει στάνταρ εκπροσώπηση από όλες τις περιφέρειες και να μην είναι 80+% από Αττική ..


Υ.Γ. Ο τίτλος αναφέρεται στις 10 μέρες που έχουν περάσει από την 1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγινε 29-30 Οκτώβρη, στις 20+ ώρες που ήμουν στο Περιστέρι σαν αντιπρόσωπος της τοπικής μου, και τους 30+ μήνες που πέρασαν από τη δημιουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι την εκλογή αιρετών οργάνων (από τις 22 Μαρτίου του 2009 στην Αθηναϊδα, χρειάστηκαν 29 μήνες και μια βδομάδα - αν μετρήσουμε σαν γέννηση το Σπόρτιγκ στις 31 Γενάρη τότε είμαστε στους 31)

Υ.Γ. (2) το κείμενο μάλλον θα εμπλουτίζεται ώρα με την ώρα, καθώς θα θυμάμαι διάφορα που είχα ξεχάσει .

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε, μια διόρθωση:

το ΣΕΚ υπερψήφισε την πρόταση της ΟΚΔΕ για ψηφοδέλτια-πλατφόρμες. Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόταση που υποστήριξε εξαρχής (ανεξαρτήτως της μεθοδολογίας για την επίτευξη συναίνεσης πριν την προσφυγή στην ψηφοφορία).

Η κατάθεση ψηφοδελτίου (στη βάση μιας πολιτικής πλατφόρμας που θα μπορούν να συγκροτούν οργανώσεις και ανένταχτοι) συνδυάζεται με την απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι απόψεις θα εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα αναλογικά. Πχ, μία άποψη ακόμα και αν συγκεντρώνει 6 μέλη-ψήφους σε μια συνέλευση, μπορεί να συγκροτηθεί σε πλατφόρμα και να εκλέξει 2 αντιπροσώπους. Με το σύστημα που επιλέχτηκε κάτι τέτοιο είναι αδύνατο (υπάρχει πικρή εμπειρία).

Η πρόταση δεν πλειοψήφισε, γι' αυτό και απορρίφθηκε.

Τέλος, να πω ότι η τακτική του ΣΕΚ στις ψηφοφορίες ήταν κατά βάση να πριμοδοτήσει τις συναινετικές καταλήξεις των Επιτροπών. Όχι γιατί μας εκφράζανε 100%, αλλά γιατί πιστεύουμε πως το επίπεδο συμφωνίας δεν εκβιάζεται, αλλά κατακτιέται.

Συντροφικά,

Θανάσης Καμπαγιάννης

haridimos είπε...

Ok. Sorry - ήμουν από την άλλη πλευρά του χώρου και δεν το πρόσεξα - θα το διορθώσω .

Η πλατφόρμα μπορεί να διευκολύνει και να κάνει πιο στρωτές τις διαδικασίες για τις οργανώσεις, όμως δε νομίζω πως διευκολύνει όποιον (σαν και μένα) δεν ψήφιζε "κομματικά" (μια που δεν είμαι σε οργάνωση) καθώς θα τον υποχρέωνε να επιλέξει υποψηφίους μόνο από μια συγκεκριμένη λίστα και όχι από το όλον . Εγώ ήθελα (και) ψήφισα σφους από όλες τις οργανώσεις για παράδειγμα . Με την πλατφόρμα δεν θα μπορούσα να το κάνω .

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πολύ καλή κι αντικειμενική περιγραφή.

Ανώνυμος είπε...

τελικα ποια ειναι η συνιστωσα που υποεκπροσωπηθηκε?

haridimos είπε...

Δεν υπάρχουν συνιστώσες στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ - οργανώσεις έχουμε :-)
Υποεκπροσώπηση σε σχέση με τι ;
Δεν νομίζω ότι υποεκπροσωπείται κάποια οργάνωση . Οτι κάποιοι νομίζουν ότι υποεκπροσωπούνται ενώ άλλοι υπερεκπροσωπούνται ειναι άλλο :-)